Начало Политики и финансиране Зърнопроизводителите подготвят масови протести, ако не се разберат с властта

Зърнопроизводителите подготвят масови протести, ако не се разберат с властта

Зърнопроизводителите в България настояват за среща с министър-председателя акад. Денков, вицепремиера Мария Габриел и финансовия министър Асен Василев. В противен случай се планират мащабни протести, стана ясно от пост във фейсбук на председателя на НАЗ Илия Проданов след вчерашната среща на Българска аграрна камара и Министерството на земеделието и храните.

5 часа е продължил диалогът, като в това време е обсъдена декларацията на Националната асоциация на зърнопроизводителите, изпратена до МЗХ, а министър Вътев е бил уведомен за сериозността на напрежението сред фермерите.

„Ние настояваме проблемите в земеделието да не бъдат пренебрегвани, затова очакваме до сряда официална дата и час за среща с министър-председателя акад. Денков, вицепремиера Мария Габриел и Финансовия министър Асен Василев.

Ако до 17.01.24 не получим информация за такава, започваме организация за ефективни протестни действия за следващата седмица!

За българското правителство трябва да е ясно, че колкото повече проблемите и техните решения се отлагат, толкова повече напрежението в сектора расте. Колеги, ние даваме това време на управляващите за реакция, защото не сме „терористи“, а хора, които могат да водят нормален диалог“, посочва Проданов.

Той добавя, че в сряда се очаква да бъде предложен новият регламент за либерализация на търговията между Украйна и ЕС, като според него това ще засили недоволството в цяла Европа допълнително. „Вярвам, че нашите управляващи ще постъпят разумно, като ни поканят на среща, за да не трябва да решаваме проблемите на улицата“, пише Илия Проданов.

Министър Вътев посочи, че отчита напрежението сред земеделците, което го има в момента и в други европейски страни, съобщават от МЗХ. Той пое ангажимент да съдейства за провеждане на среща на браншовите организации с министър-председателя акад. Николай Денков и министъра на финансите Асен Василев, на която да бъдат разгледани проблемите и обсъдените по време на срещата мерки.