Начало Политики и финансиране Р. Жекова: Искаме подпомагане за сектор „Зърнопроизводство“, за да можем да оцелеем

Р. Жекова: Искаме подпомагане за сектор „Зърнопроизводство“, за да можем да оцелеем

Това, което нагнетява напрежението в земеделския сектор в момента, е предстоящото разглеждане и вземане на решение през май 2024 г. от ЕК относно освобождаване на европейския пазар за украинска стока. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ по Euronews председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова.

„Земеделците от почти цяла Европа протестират, а зелените изисквания, които изпълняваме, за да може европейският потребител да бъде спокоен, на практика страшно много усложняват и оскъпяват производството, което Европа прави. Ние сме бутикови производители на стока и вносът на една страна, която е трета за ЕС и не изпълнява тези изисквания, неминуемо ще доведе до фалити на европейските производители. Имахме уверението, че Министерство на земеделието ще започне да работи по нашите искания от септември 2023 г., но до този момент ние не виждаме нищо черно на бяло“, обясни още Радостина Жекова.

По думите ѝ украинската продукция се продава на много по-ниски цени от тази на европейските производители. Тя обясни, че вероятно разликата в цената на царевицата е в порядъка на 70-80 лева на тон.

“Това, което искаме за първи път, защото през септември бяхме твърдо против помощи по отношение на сектор зърнопроизводство, сега Национална асоциация на зърнопроизводителите поиска да бъде подпомогнат сектор зърнопроизводство. Това е, за да можем да оцелеем и зад това искане застанаха и членовете на Българската аграрна камара”, посочи още Жекова.

Източник: Euronews