Начало Политики и финансиране Протестът на зърнопроизводителите засега се отменя

Протестът на зърнопроизводителите засега се отменя

Протестът на зърнопроизводителите се отменя, засега.

Това стана ясно след провелата се среща в Министерския съвет между тях, Българската аграрна камара, премиерът Николай Денков и земеделският министър Кирил Вътев. Следващата седмица ще има нова среща. Зърнопроизводителите са категорични, че ако виждат реални действия от страна на държавата, няма защо да протестират.

Следваща седмица вече трябва да са ясни ставките по сектори и ще бъдат разписани проблемите сектор по сектор.

“В бюджета имаме около 500 млн. повече от миналата година увеличение в аграрния сектор. Има затруднение в него и оттам трябва да намерим баланса какво точно дефинираме като критични зони, кои са най-пострадалите сектори и как те би трябвало да бъдат подкрепени без да се раздават средства неотчитайки съответните специфики”, обясни Денков.

Предни дни зърнопроизводителите излезнаха с декларация с искания и предупреждения, че ако не бъдат изпълнени ще има протести. В нея те настояват да получат извънредни субсидии от 20 лв./дка за загубите, които търпят от войната в Украйна. Цената на пшеницата била паднала до рекордно ниски нива от 350 лв./кг, които не покривали себестойността.

След заседанието сега, Денков обясни, че част от дискусията е свързана с това, че двете страни в тази дискусия влизат от различни гледни точки и посоки.

От разговорите станало ясно, че има три групи проблеми, добави премиерът.

Източник: 24 часа