Начало Лов и риболов На 27 март изтича приемът на проекти за подкрепа на риболовната дейност...

На 27 март изтича приемът на проекти за подкрепа на риболовната дейност заради войната в Украйна

В 17:00 часа на 27 март изтича приемът на проекти по процедурата „Временно преустановяване на риболовна дейност вследствие на агресивната война на Русия срещу Украйна“ по ПМДР.

Допустими кандидати са собственици на риболовни кораби, регистрирани като действащи, които са извършвали риболовна дейност в продължение на най-малко 120 дни през последните две календарни години, предхождащи датата на подаване на заявлението за подпомагане, a когато риболовен кораб е регистриран в регистъра на риболовния флот на ЕС в продължение на по-малко от две години към датата на подаване на заявлението за подпомагане, се изчисляват минималния брой дни за риболовни дейности, изисквани за този кораб, като съотношение от 120 дни през последните две календарни години.

Могат да кандидатстват и физически лица от подсектор „Стопански риболов“, които са работили в морето в продължение на най-малко 120 дни през последните две календарни години, предхождащи датата на подаване на заявлението за подпомагане, на борда на риболовен кораб на Съюза, засегнат от временното преустановяване, а когато рибар е започнал работа по-малко от две години преди датата на подаване на заявлението за подпомагане, се изчисляват минималният брой дни работа, изисквани за този рибар, като съотношение от 120 дни през последните две календарни години.

В рамките на приема по настоящата мярка, кандидатите могат да участват с повече от едно проектно предложение, като следва за всеки един свой кораб да кандидатстват за подпомагане поотделно (т.е. за всеки свой риболовен кораб един кандидат подава отделно проектно предложение).

Процедурата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ се реализира с финансовата подкрепа на Европейския съюз (ЕС) чрез Европейския фонд за морско дело и рибарство (ЕФМДР).

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ е 1 670 441 лв.