Начало Последни новини ДЗИ-Ген. Тошево показва качествена селекция семена на Борсата в Добрич

ДЗИ-Ген. Тошево показва качествена селекция семена на Борсата в Добрич

В Добрич бе открито изложението „Борса за семена и посадъчен материал“, с което „Добрички панаир“ АД открива календара на селскостопанските прояви в България.

Тематиката на борсата е семена за пролетни култури, семена за зеленчукови култури, посадъчен материал, торове, торо-почвени смески, биологични средства за растителна защита, специализиран литература.

В дните на изложението, което продължава до 3 февруари, земеделските производители ще имат възможност да направят своя избор и да си осигурят най-добрите продукти за сеитбена кампания 2024 г.

В изложението по традиция участва и Добруджанският земеделски институт в Генерал Тошево, които неизменно присъстват във форума от първото му издание.

Качествена селекция от семена за пролетната сеитба предлагат от Добруджанския земеделски институт /ДЗИ/ в Генерал Тошево на изложението „Борса за семена и посадъчен материал“.

От самото създаване на панаира научното звено на Селскостопанска академия е неизменен участник. Форумът се провежда за 30-та поредна година в Добрич от 31 януари до 3 февруари в спортен комплекс ”Простор”.

На щанда на ДЗИ може да се намери разнообразие от сортове леща и грах, слънчоглед, зърнено-бобови култури. Сорт фасулът с изправен храст, подходящ за директно прибиране с комбайн, също представлява интерес за производителите, сподели пред Про Нюз Добрич директорът на институт доц. Илия Илиев.

През миналата година научният институт има признати нови сортове зърнено-житни култури – ечемик „Скиптър“ и няколко вида пшеница – „Юдита“, „Индже“, „Федора“ и др. Всяка година се селекционират между 7 и 10 нови генотипа.

За предстоящата пролетна кампания Добруджанският земеделски институт разполага с около 10 тона семена от различните сортове фасул и 3-4 тона хибриди слънчоглед. За ранната пролетна сеитба са налични около 30-40 тона грах, като ще има достатъчни количества както за собственото производство на института, така и за продаване. Налични са и 3 тона базови семена леща от сорта „Илина“, каза доц. Илия Илиев.

Цените на зърнено-бобовите култури не се променят, дори грахът е с намалена цена. Леко поскъпват обаче българските хибриди слънчоглед. Въпреки това цената продължава да е драстично по-ниска от тази на западните хибриди.

Произведените количества семена от ДЗИ се изкупуват от българските производители.

През миналата година ДЗИ прави експеримент с изолация по време. Производният посев се сее месец след като са засети другите посеви, за да може производствените посеви да прецъфтят и тогава да започнат да цъфтят семепроизводните. Това обаче носи други трудности и добивите са с 20 до 50% по-ниски от нормалните в един семепроизводен посев, посочи още доц. Илиев.

На 7 февруари предстои ДЗИ-Ген. Тошево да проведе своя отчет.