Начало Политики и финансиране Земеделците обявиха протест от 6 февруари, ако не се изпълнят исканията им

Земеделците обявиха протест от 6 февруари, ако не се изпълнят исканията им

Земеделските производители излизат на голям национален протест, ако исканията им не бъдат изпълнени. Това обявяват в декларация от Българската аграрна камара.

„През последните няколко седмици ставаме свидетели на ескалиращо напрежение в Европа от страна на протестиращите фермери, пострадали от неглижирането на селскостопанския сектор от страна на властите. Закърнелите закони, войната в Украйна, високата себестойност на продукцията, неблагоприятните икономически и климатични условия, многобройните екологични европейски изисквания, натискът от налаганите изисквания по линия на Зелената сделка, различните нива на подпомагане, високите рентни плащания и загубата на пазарни позиции сриват производителите и убиват местното производство“, се казва в декларацията.

Очаква се тази неделя да се състои отново среща на земеделските организации с министър-председателя Денков и министрите на земеделието и финансите. В случай, че тя не се състои или исканията на земеделците не бъдат приети, БАК обявява ефективни протестни действия от 6 февруари.

Българската аграрна камара настоява за повече средства за земеделските производители, запазване на миналогодишните нива (ставки) на т.н. „украинска“ помощ за секторите, които досега са получавали подпомагане по тази помощ (като например „Плодове и зеленчуци“, вкл. „Оранжерийно производство“, „Животновъдство и пчеларство“, „Лозарство“, „Картофопроизводство“ и „Тютюнопроизводство“) и осигуряване на допълнителни средства за сектор „Зърнопроизводство“.