Начало Новини Пчелари намаляват кошерите, меката зима благоприятства за болести по пчелите

Пчелари намаляват кошерите, меката зима благоприятства за болести по пчелите

Предизвикателствата пред пчеларския бранш са сериозни, а в последно време започват да стават и необратими, заяви пред Про Нюз Добрич Галин Георгиев, председател на сдружение „Пчела Добрич 1946”. Причините са климатичните промени и липсата на чуваемост отстрана на Министерство на Земеделието.

Поради промяната на климата зимите са все по-топли, консумацията на събраната от пчелите храна е все по-голяма. Пчелите се нуждаят от повече грижа, подхранване, което коства и повече финанси, обяснява Галин Георгиев.

Меката зима позволява и възникване на все повече болести в пчелните семейства, а това налага неколкократно третиране на пчелите – преди години се е правело два пъти годишно, сега вече е по 3-4 пъти.

“Всички тези разходи остават за сметка на пчеларя, а през последните 2-3 години рязко се понижи изкупната цена на меда заради безмитния внос на украинска продукция. Става все по-трудно”, отчита Георгиев.

На фона на протеста на пчелари, които започнаха унищожаване на кошерите си, Георгиев също споделя, че е намалил пчелните си семейства от 300 на 60, след като е загубил голяма част от тях след натравяне със земеделски пестициди. Производителят е решил да не възстановява загубите си, след като липсва защита от институциите.

“Пчелите не се гледат като бизнес. Всеки пчелар го прави от любов. В последните години голяма част от пчеларите вече не възстановяват загуби и популацията намалява”, обясни председателят на браншовата организация в Добрич.

Новото време освен предизвикателства, носи и иновации

Все по-голяма част от пчеларите използват технологиите, за да улеснят дистрибуцията на мед. Появяват се нови онлайн магазини, търговците влизат в интернет.

Разработват се и нови технологии, част от които вече са достъпни, като различни кантари, уреди за измерване на влага, дистанционно контролиране и мониторинг в помощ на пчеларството.

Въпреки иновациите, професионалните пчелари намаляват, споделя Георгиев. На пазара преобладават пчелари с по-малки инвестиции в стопанството, защото приходите им от пчеларството не стигат за покриване дори на семейните разходи.

Пазар 2024

На фона на отново разрешения безмитен внос на земеделски продукти до края на 2025 година Галин Георгиев не очаква особено рязка промяна в полза на пчеларите.

“Хората трябва да са наясно, че трябва да консумират мед от пчелари. За мен всичко във веригите магазини не е истински български мед, въпреки етикетите за български продукт”, смята пчеларят, представител на 290 свои колеги от сдружението.

АВТОР: ПРЕСЛАВ НЕЙЧЕВ