Начало Агроновини Земеделие Земеделците очакват трудна стопанска година, въпреки че времето е благоприятно

Земеделците очакват трудна стопанска година, въпреки че времето е благоприятно

Последната година не беше лека за земеделските производители, които излизаха няколко пъти на протести с искания за обезщетения за претърпените загуби и ограничение на вноса на земеделски продукти от Украйна, като царевица, мед, сухо мляко и други.

2024 година също се очертава да е трудна, въпреки по-благоприятните метеорологични фактори в края на 2023 г.

Председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите /ДСЗ/, част от НАЗ, Радостина Жекова, съобщи пред Про Нюз Добрич, че търговците на препарати и семена обявяват увеличения на цените. Цените на торовете са се понижили и са достигнали цени от 500-520 лв, но сега отново се повишават и стигат нива от 670-700 лв, което в никакъв случай не е успокояващо.

Ако няма добри добиви, подобно на сътресението от 2023 година в Добруджа, когато само в някои райони имаше добро количество и качество, а валежите не бяха равномерни, то годината ще бъде по-трудна, споделя опасенията си Жекова.

Тя посочва, че очакванията й за настоящата година са да е по-различна от двете предходни и като финансови параметри.

Есенните култури пшеница и ечемик към този момент се развиват добре и няма притеснения. Проблемът, който през последните години се наблюдава в Добруджа, е рязкото повишаване на температурите в края на април и началото май месец, отбелязва председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

“Рано е да се каже, че културите се развиват, както трябва. Предвид, че температурите бяха доста ниски, няма големи промени в пшеницата, но засега всичко изглежда добре, въпреки сушавата есен и трудното поникване на пшениците, каза Жекова. – Надявам се нещата да се получат и да е спокойно, поне откъм агрономия 2024 година да е спокойна”

През изминалата 2023 година валяха повече дъждове на фона на няколкото по-сухи предходни години. Новата година, от друга страна, започва без валежи, а прогнозите са подобни и за февруари. В региона има много ветрове и това изсушава горния слой на почвата, което буди основания за притеснение, смята Радостина Жекова – “Очакваме оттук нататък дъждове и снегове. Дано да няма и много ниски температури”, каза тя.

АВТОР: ПРЕСЛАВ НЕЙЧЕВ