Начало Агроновини Земеделие Протестиращите земеделци затвориха пътя Добрич – Силистра и граничния пункт Кардам

Протестиращите земеделци затвориха пътя Добрич – Силистра и граничния пункт Кардам

Фермери и земеделци от област Добрич се включиха в националния протест с искане за помощи и защита на родното производство. В област Добрич те се събраха на три локации – Карапелит, Дуранкулак и Кардам.

В село Карапелит те затворих пътя Добрич – Силистра и поискаха оставката на земеделския министър. По-рано представители на националния протест изпратиха писмо със срок за решение на проблемите им до 11 февруари или противен случай “следващия вторник ще блокират държавата”, казаха те.

В цялата страна протестът е на три места, като в Добрич са затворени между 10 и 12 часа граничните пунктове Кардам и Дуранкулак, при Карапелит – също, съобщи Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. Тя посочи, че уведомителните писма за протеста нямат краен срок т.е. ще бъдем в протест, докато не се срещнем с министър-председателя и екипа му и не изчистим всички искания.

„Това, което е важно за нас, е политическите партии и формации да проявят ангажираност и да са наясно, че законодателните промени, по които премиерът Денков заяви, че са готови да работят, да бъдат приети от Народното събрание, защото без тях това няма как да стане. Финансовият ресурс, който беше коментиран на последната среща в Министерски съвет трябва да бъде увеличен, защото е изключително малък. И изключително внимателно трябва да бъде дефинирано къде ще отиде този финансов ресурс, защото в момента изказването „ние сме готови да дадем на хората, които ще бъдат на загуба чисто счетоводно“, няма как да стане, посочи още Жекова.

АВТОР: ПРЕСЛАВ НЕЙЧЕВ