Начало Политики и финансиране Правителството предложи нов меморандум със земеделците, но протестите продължават

Правителството предложи нов меморандум със земеделците, но протестите продължават

Министър-председателят акад. Николай Денков обяви, че Правителството ще предложи нов меморандум със земеделските производители. Целта е максимално бързо отпушване на процеса, който ще позволи правителството да подпомогне зърнопроизводителите, които са претърпели загуби през 2023 година.

“Всеки ден, който минава в протести и блокади, вместо в подготовка на споразумението и реализацията на новия меморандум ни забавя от момента, в който реално нуждаещите се от тази помощ могат да я получат”, каза премиерът.

Неизбежно забавяне ще има и до получаване на нотификации от Европейската комисия за новите мерки.

Като част от проекта за меморандум правителството подготвя 7 законопроекта, като 5 от тях ще бъдат представени за обществено обсъждане през март месец т.г. Втората точка по меморандума ангажира правителството да преговаря в Европейската комисия, заедно със земеделските производители по исканията за облекчаване на новите екологични изисквания.

Като трета точка от меморандума правителството подкрепя производителите срещу опитите за пълно освобождаване на вноса на слънчогледово семе за България. Министерство на земеделието вече е в контакт с украинската държава. Запазват се и досега възприетите режими.

По отношение на загубите на земеделските производители за 2023 година, правителството е готово да приложи опростен механизъм за оценка на финансовите им резултати, за да се ускори процеса и стопанствата да получат субсидии възможно най-скоро.

Въпреки предложението на премиера, протестите продължават и днес, до постигане на съгласие между двете страни. Припомняме, че вчера зърнопроизводители от Добруджа блокираха два гранични пункта на Дуранкулак и Кардам и главния път Добрич – Силистра при Карапелит. Времетраенето на блокадата днес се увеличава с един час и е от 10.00 до 13.00 часа.