Начало Агроновини Земеделие ДЗИ-Ген. Тошево отчете успешна 2023 г. – за научните изследвания и за...

ДЗИ-Ген. Тошево отчете успешна 2023 г. – за научните изследвания и за реализацията на посевен материал

На разширено Общо събрание, учените от Добруджанския земеделски институт направиха равносметка за постигнатите резултати в научната и стопанската си дейност през 2023 г. Гост на събитието беше проф. д-р Виолета Божанова – Председател на Селскостопанската академия /ССА/.

От доклада на директора на института доц. д-р инж. Илия Илиев стана ясно, че въпреки тежките финансови условия и предизвикателствата в аграрния сектор, отчетната година е успешна както по отношение на научните изследвания в областта на селекцията и агротехниката на основни за страната полски култури, така и по отношение на производството и реализацията на посевен материал, растениевъдна и животинска продукция.

Научният екип от 18 научни работници участва в разработване на четири научно-изследователски проекта, финансирани от ССА, свързани със селекцията и агротехниката при зърнено–житни, бобови култури и слънчоглед.

Проф. Иван Киряков е включен в два международни проекта: „Разнообразяване на културите за устойчиво органично земеделие”, одобрен за финансиране по Програма CORE Organic на Европейския съюз, и „Увеличаване продуктивността и пластичността към климатичните промени на главни хранителни култури в Европа и Централна Азия“, финансиран от ФАО/МААЕ.

ДЗИ участва като партньор в Националната научна програма „Интелигентно растениевъдство“ към МОН.
През учебната 2023 г. в ДЗИ се обучават петима докторанти в задочна форма на обучение и един на самостоятелна подготовка. Двама от тях подготвят дисертационни трудове по докторска програма „Растителна защита“, един – по „Общо земеделие“ и трима – по „Селекция и семепроизводство на културните растения“.

През 2023 година учени от Добруджански земеделски институт взеха участие в няколко международни научни конференции, симпозиуми, конгреси и учебни курсове в градовете Анталия, Одрин, Анкара и Текирдаг (Република Турция), гр. Виена (Австрия), гр. Осиек (Хърватия) и др.

Отчитат се високи резултати в селекционната дейност. През 2023 г., след успешно изпитване в Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол /ИАСАС/, са признати пет сорта зърнено-житни култури – три сорта обикновена пшеница (Юлита, Касиди и Боил) и два сорта тритикале (Андроник и Хелион 1). Признати са също и две родителски линии слънчоглед – 1379А и 250А.

В ИАСАС през стопанската 2022/23 г. са изпитвани за втора година по 2 кандидат-сорта мека пшеница, ечемик и тритикале, един хибрид и една родителска линия слънчоглед. За първа година са изпитвани три кандидат-сорта мека пшеница, един тритикале и един фасул.

През стопанската 2023/24 г. в Агенцията се изпитват за първа година по 1 кандидат-сорт мека пшеница, твърда пшеница и тритикале и четири родителски линии слънчоглед.

През 2023 г. Добруджански земеделски институт продължи успешно сътрудничеството си с голям брой чуждестранни фирми и институти от редица държави в Европа. Най-активно през годината продължи работата с фирми от Турция, Македония, Румъния, Казахстан и Русия. Извършен е обмен на семена и информационни материали. Получените семена – линии, сортове и хибриди – се изпитват и перспективните от тях са включени в селекционни програми.

През април 2023 г. сорт ечемик „Оникс“ е утвърден успешно за вписване в Националната сортова листа на Република Турция.

През 2023 г. в пълна схема на начално семепроизводство са включени 61 сорта зърнено-житни култури (зимна обикновена пшеница – 31 (12 безосилест и 19 осилест тип), твърда пшеница – 5, тритикале – 14, ечемик – 11) и 8 сорта бобови култури: фасул – 4 (Еликсир, Блян, Устрем, Скития), грах – 3 (Мишел, Добротица, Кристал), леща -1 (Илина).

Произведените през 2023 г. количества растениевъдна стокова продукция са 6456 тона. Успешно са реколтирани културите, отглеждани в условията на биологично производство: лимец – 5010 кг, ръж – 6200 кг, фасул Вежен – 280 кг и соя – 560 кг.

Заготвени са общо 246 тона предбазови и базови семена от зърнено-житни култури.

В Конкурса за иновации на международното изложение АГРА 2023 в Пловдив е удостоен с диплом сорт обикновен зрял фасул „ГТБ Вежен”.

Доц. Илиев отбеляза, че „постигнатите резултати през 2022 г. са плод на усърден труд от страна на научните работници и служители на института, които, независимо от изпитанията в аграрния сектор, ограниченото заплащане и липсата на достатъчен финансов ресурс за нормално протичане на работния процес, проявиха висок професионализъм“. Той благодари на всички учени, работници и служители от Добруджански земеделски институт за ежедневно полагания труд, за инициативността и отговорността при изпълнение на трудовите им задължения. Той благодари и на ръководството на Селскостопанска академия за съдействието за успешното решаване на кадровите, стопански и финансови проблеми на института.

От името на Селскостопанска академия нейният председател проф. д-р Виолета Божанова поздрави учените от Добруджански земеделски институт за постигнатите успехи през отчетната 2023 г. и разясни нови възможности за допълнително финансиране на институтите от системата на ССА чрез участие в проекти, финансирани от Европейския съюз.