Начало Политики и финансиране Очаква се подписване на спорузумение в две части между земеделците и властта

Очаква се подписване на спорузумение в две части между земеделците и властта

Днес предстои да бъде сключено споразумение в две части между земеделците и властта. От Националната асоциация на зърнопроизводителите заявяват, че остават в протестна готовност до подписване на удовлетворяващо всички членове на НАЗ споразумение, но се разграничават от обявените протести на други организации с политически искания.

От НАЗ посочват, че в първата част на споразумението ще се съдържат финансовите параметри, а именно: сектор зърнопроизводство ще бъде подпомогнат при следната модулирана ставка: от 1-3000 дка – 20 лв/дка (10 лв. до 31 март и 10 лв. до 30 септември); от 3000 дка до 6000 дка – 10 лв/дка ( 5 лв. до 31 март и 5 лв. до 30 септември); от 6000 дка до 10000 дка – 5 лв/дка ( 2,5 лв. до 31 март и 2,5 лв. до 30 септември); стопанства над 10000 дка ще получат за първите си 10000 дка ставки. Следва да подчертаем, че НАЗ успя да се договори с властта малките производители да получат средствата без да е необходима от тяхна страна справка с отчетност на загуби през стопанската 2022-2023 г. Важно уточнение е, че вторият транш до 30 септември ще се случи само при удължаване на регламента за помощта за Украйна, който към момента действа да 30 юни.

Втората част от споразумението ще касае законодателни реформи с написани конкретни текстове и концепции относно: Закона за собствеността и ползването; Закона за арендата; Закон за браншовите организации; Закон за Аграрната камара; Закон за търговията с храни; Закон на кооперативите; ЗКПО; ЗСПЗЗ. Държавата поема и ангажимент напояването да стане национален приоритет.

В споразумението ще бъдат разписани и международните позиции на държавата по отношение на натиска по линия на зелената сделка, ясна позиция по дерогацията на ДЗЕС 6, 7, 8 за тази стопанска година и устояване на лицензионен режим при доставка на стоки от Украйна и трети страни.

„НАЗ застава зад решението на членовете си, които се борят за оцеляването на селското стопанство. Доказваме за пореден път, че определението „терористи“ не касае българските земеделски производители, защото те са способни да водят конструктивни преговори“, посочват от организацията.