Начало Агроновини Земеделие Земеделците в Добруджа притеснени от липсата на валежи от началото на годината

Земеделците в Добруджа притеснени от липсата на валежи от началото на годината

Въпреки обилния снеговалеж в края на 2023 година, месеците януари и февруари на настоящата година са сушави – липсват дъждове, а температурите са необичайно високи. Това дава и своето отражение върху земеделския отрасъл, в Добруджа най-силно застъпен в сферата на зърнено-житните култури.

Факт е, че в Добруджа се изостря проблемът с липсата на почвена влага, особено в крайморските общини Шабла, Каварна и Балчик, както и в Генерал Тошево. В момента, независимо от многото валежи, повърхностен почвен слой почти няма, коментира проф. Иван Киряков, ръководител отдел „Селекция на зърнено-житни и бобови култури“ към Добруджанския земеделски институт – Генерал Тошево

Т.нар. повърхностно засушаване го има и то се среща особено на места, където преди това е била отглеждана царевица, каза ученият. Наблюдава се известна разлика в засушаването през годините. Това няма да успокои земеделските производители, но в дълбочина има влага за разлика от предходни години.

В Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево разполагат с по-сухоустойчиви сортове семена, но въпреки това успешната реколта зависи от фазата на развитие, в която засушаването е “хванало” земеделската култура. В института от години се правят изпитвания на сортовете за засушаване, посочи проф. Иван Киряков.

Към този момент най-много проблеми засушаването предизвиква при пшениците – температурите са високи и от два месеца няма валежи. Проблеми се наблюдават и при слънчогледите и царевиците, за които се подготвят терените в този момент, каза Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите към НАЗ. Редуциране на сеитбените норми е предстоящо следствие от сушевия период.

Ситуацията предполага земеделските стопани да губят позиции на пазара – цената на царевицата е 300 лв., по-рано е била 400 лв., цената на слънчогледа е паднала от 820 лв. на 740 лв. за тон само за 20 дни.

Председателят на ДСЗ заяви, че 2024 г. година ще е много по-трудна от 2023 г., ако може да се прогнозира от моментната ситуация. Цените на торовете се вдигат, на горивата също, повишават се и заплатите, посочи Жекова.