Начало Политики и финансиране Над 3 милиона лева получиха през февруари бенефициенти по Програмата за морско...

Над 3 милиона лева получиха през февруари бенефициенти по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г.

Държавен фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция (ДФЗ-РА) изплати през месец февруари над 3 млн. лв. (3 103 451,55 лв.) на 32 бенефициенти по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. (ПМДР).

14 бенефициенти са получили 1 016 560,43 лв. по мярка 5.3 “Мерки за предлагане на пазара” от ПМДР. Безвъзмездната финансова помощ се отпуска под формата на компенсации за смекчаване на последиците от война на Русия срещу Украйна върху риболовните дейности, ограничаване на въздействието от сътресението на пазара и веригата на доставки на продукти от риболов и аквакултури.

ДФ „Земеделие“ изплати 52 246,62 лв. на 3 бенефициенти по мярка 1.9 “ Временно преустановяване на риболовна дейност вследствие на агресивната война на Русия срещу Украйна, която застрашава сигурността на риболовните дейности или възпрепятства икономическата жизнеспособност на риболовните операции”.Безвъзмездната финансова помощ е под формата на компенсации за собственици на риболовни кораби и рибари, които временно са преустановили риболовни дейности, за справяне с последиците от войната.

На Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури, ДФЗ е изплатил 584 030,38 лв. по мярка 3.1 „Контрол и изпълнение“. Средствата са отпуснати за разширяване на обхвата на СНРК и електронното докладване на данни чрез добавяне на предварително уведомление и сертификат за улов на калкан и други видове риба под специално наблюдение.

Сред изплатените от ДФЗ средства са и 366 165 лв. на община Каварна по процедура 2.1.1 „Инвестиции в многообразна публична инфраструктура свързана с рибарската общност и морския потенциал на територията” от Стратегията за водено от общностите местно развитие на МИРГ „Шабла-Каварна-Балчик“. Средствата са за изграждане на крайбрежна алея в Каварна, която да представлява място за разходка и отдих на жителите и гостите на града.