Начало Политики и финансиране Наближава крайният срок за подаване на проекти към МИГ Тервел-Крушари

Наближава крайният срок за подаване на проекти към МИГ Тервел-Крушари

Наближава крайният срок – 15 март, за подаване на проекти по мярка 4.1. „Подкрепа за инвестиции в земеделски стопанства“ на МИГ Тервел – Крушари. Финансирането е от Програмата за развитие на селските райони.

Бюджетът в размер на 77 000 лв. ще подпомогне развитието на наличните материални мощности в стопанствата; въвеждане на нови технологии и модернизация на производството; привеждане към стандартите на Европейския съюз и подобряване на условията в земеделските стопанства.

Проектните предложения трябва да водят до подобряване на цялостната дейност на земеделското стопанство чрез модернизиране на машинния парк; обновяване и разширяване на сградния фонд; разширяване на площите с трайни насаждения; подобряване на условията на труд и модернизиране на животновъдните ферми и стопанствата за производство на пчелен мед.

Ще бъдат подпомогнати земеделски стопани, физически или юридически лица, регистрирани по Търговския закон или Закона за кооперациите, които са микро, малки или средни предприятия, със седалище или съответно постоянен адрес на територията на общините Тервел и Крушари. Размерът на стопанството им трябва да е не е по-малко 8 000 евро, измерено в стандартен производствен обем (Приложение №22 към Насоките за кандидатстване).

Минималната безвъзмездна финансова помощ за един проект е 2 000 лв., а максималната 77 000 лв., като процентът на съфинансиране е от 40% до 60% от общите допустими разходи по проекта.

Допустимите разходи са за закупуване, придобиване, строителство или обновяване на сгради и друга недвижима собственост (земя); закупуване или инсталиране на нови машини, съоръжения и оборудване и създаване или презасаждане на трайни насаждения и етерично-маслени култури, включително трайни насаждения от десертни лозя. Допустими са и инвестиции за съоръжения и оборудване за производството на мед и други пчелни продукти, както и за развъждане на пчели-майки.

Могат да се закупят специализирани земеделски транспортни средства (камиони, хладилни превозни средства за транспортиране на продукция и др.), съоръжения за напояване в стопанствата (резервоари, сондажи, системи за капково напояване) и др. Ще могат и да се направят предварителни разходи за предпроектни проучвания, такси, хонорари за архитекти, инженери, консултантски услуги и др. Всички дейности трябва да се осъществят на територията община Тервел и община Крушари.