Начало Политики и финансиране 3 милиарда лева изплати ДФЗ през 2023 г. по различните схеми и...

3 милиарда лева изплати ДФЗ през 2023 г. по различните схеми и мерки, които администрира

За изтеклата 2023 година ДФЗ е изплатила над 3 милиарда лева по различните схеми и мерки, които администрира. Това съобщи изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Георги Тахов по време на десетата Национална среща на земеделските производители в България, която се проведе в Казанлък.

„Само от началото на тази година сме платили над 270 млн. лева. Като по директни плащания за Кампания 2023 година вече цифрата нараства на близо 850 млн. лева. До края на месеца ще бъде преведено и допълнителното преразпределително подпомагане по доходите за устойчивост. От 20 март до 9 април земеделските стопани могат да кандидатстват по помощта заради агресията на Русия срещу Украйна като средствата ще бъдат изплатени до 22 април“, каза Тахов.

През 2023 година по Националния план за възстановяване и устойчивост бяха отворени две процедури за подбор, а именно „Инвестиции в технологична и екологична модернизация“, както и центровете за подготовка за предлагане на пазара и съхранение на плодове и зеленчуци. По двете процедури бяха подадени над 4000 проекта с обща стойност на заявената помощ над 1,8 млрд. лв. „Това е най-големия брой проекти които са постъпили в ДФЗ за един и същи период, и чиято обработка трябва да приключи в много кратки срокове, което е поредното голямо предизвикателство пред ДФЗ“, посочи Тахов.