Начало Политики и финансиране Министри и животновъди обсъдиха пашата в националните паркове

Министри и животновъди обсъдиха пашата в националните паркове

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев и министърът на околната среда и водите Юлиян Попов проведоха среща с браншови организации на животновъди в търсене на решения на въпроси, свързани с пашуването на животните в националните паркове, съобщават от МЗХ. В срещата, която се проведе по инициатива на животновъди, участваха заместник-министърът на земеделието и храните Деян Стратев, директори на национални паркове и експерти от двете министерства.

Министър Вътев коментира значението на животновъдството в планинските райони от социална и демографска гледна точка, като посочи, че въпросите с пашуването трябва да се решават в синергия, като се отчитат както развитието на животновъдството, така и опазването на околната среда.

Животновъдите споделиха своите опасения, свързани с възможността да изхранват животните и с поддържането на пасищата в добро състояние. Те предложиха да се обсъди вариант за разширяване обхвата на мярката по високопланинските пасища, за да се намали натоварването в националните паркове, както и да се запазят традиционните практики на местните общности.

От страна на двете министерства бе подчертана ролята на местното население и животновъдите за опазването на националните паркове.

На срещата стана ясно, че предстои да бъдат публикувани за обществено обсъждане плановете за паша и местата за пашуването в националните паркове.