Начало Всички новини Ученици от ПЗГ „Кл. Арк. Тимирязев“ – гр. Каварна, ще проведат практика...

Ученици от ПЗГ „Кл. Арк. Тимирязев“ – гр. Каварна, ще проведат практика в Австрия по проект на програма „Еразъм+“

Професионална земеделска гимназия „Климент Аркадиевич Тимирязев“ отново спечели проект по програма „Еразъм+“. По този повод разговаряме с директора на гимназията – инж. Радка Илиева.

Г-жо Илиева, разкажете ни повече за проекта?

Проектът е „Нови европейски хоризонти чрез неформално професионално образование“. Състои се от две мобилности – ученическа и учителска. Ученическата мобилност включва 18 ученици и двама ръководители от нашата гимназия – г-жа Атанаска Костова и г-жа Мария Илиева. Учениците се обучават в специалностите „Растениевъд“, „Фермер“ и „Администратор в хотелиерството“. 9 от възпитаниците ни са представители на първите две специалности, а другите 9 – на третата. Обмяната на опит обхваща периода 30.03.2024 – 15.04.2024 г. и ще се проведе в град Виена, Австрия. Учениците от специалностите „Фермер“ и „Растениевъд“ ще работят в две фирми, които са специализирани в производството и продажбата на плодове и зеленчуци, а обучаващите се в специалност „Администратор в хотелиерството“ ще проведат практиката си в три четиризвездни хотела, музей и туристическа фирма на територията на Виена. В учителската мобилност ще участват шестима преподаватели по професионална подготовка – инж. Радка Илиева, г-жа Гълъбина Костадинова, г-н Любомир Янков, г-н Георги Киров, г-жа Дарина Аргирова и г-жа Татяна Маринова – координатор на проекта.

В момента тече подготовка за провеждането на проекта. В какво се състои тя?

Да, в последните два месеца учениците, които участват в проекта, провеждат допълнителни занимания по предмети на специалностите си. Провежда се и допълнителна подготовка по английски език. За целите на проекта бяха закупени работно облекло, учебни пособия и материали, финансирани по проект № 2023-1-BG01-KA122-VET-000115714 „Нови европейски хоризонти чрез неформално професионално образование” по програма „Еразъм +“.

Какви са целите на проекта?

В годините назад аз и целият колектив на ПЗГ „Кл. Арк. Тимирязев“ работихме за издигането и утвърждаването на авторитета на нашето училище. Правим го и днес. Това е както наша лична цел, така и основна цел на проекта – да подпомогне развитието и утвърждаването на образователните институции. Ние вярваме, че бъдещето е в професионалното образование. Целите са свързани с повишаване на качеството на учебно-възпитателната работа. Един от стремежите е да помогнем на нашите ученици за личностното им израстване, като им дадем възможност да придобият теоретични и практически знания, които да прилагат с помощта на съвременни технологии.

Каква е ролята на преподавателите в проекта с тема „Образование на бъдещето“?

Учителят е сърцето на образователната институция. Ежедневните му усилия изграждат граждански активни личности, които се превръщат в пълноценна част на обществото. Чрез участието си в проекта учителите ще повишат уменията си за комуникация на чужд език и ще се запознаят с изискванията на бизнеса в Европа. Това ще помогне за изграждането на още по-конкурентноспособни кадри. Неформалните методи на обучение, с които ще се запознаем, ще бъдат предпоставка да създадем привлекателна училищна среда, в която учениците да се чувстват равноправен участник. За да постигне добри резултати в обучението на учениците си, учителят трябва да учи първо себе си. За нас престоят във Виена ще бъде възможност да се запознаем както с принципите на друга образователна система, така и с изискванията на работодателите в Европа. От друга страна, ще обогатим уменията си за работа по международни проекти. Вярвам, че проектът ще бъде в основата на нови и успешни партньорства в по-глобален план.

Благодарим за интервюто и ще очакваме да ни разкажете как е преминал проекта след завръщането Ви!