Начало Агроновини Животновъдство Две са положителните проби за АЧС при диви прасета в област Добрич...

Две са положителните проби за АЧС при диви прасета в област Добрич тази година

В съответствие с издадена заповед от изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните д-р Светозар Патарински областният управител Йорданка Костадинова свика и проведе заседание на Областната епизоотична комисия. Поводът за заседанието бе след констатираните две огнища на заболяването Африканска чума по свинете при домашни животни в област Пловдив и в изпълнение на заповедта на д-р Патарински, набелязване на мерки за превенция и недопускане на заболяването в задни дворове.

Секретарят на Комисията и директор на Областна дирекция по безопасност на храните – д-р Стелияна Генчева и д-р Славов представиха накратко информация за силата на патогена на заболяването, както и симптоми на проявление.

От началото на годината до месец март в страната са регистрирани положителни проби при отстреляни диви прасета на територията на областите Пазарджик, Смолян, Ямбол и Пловдив, сподели д-р Славов и добави, че има регистрирани и две положителни проби при отстреляни диви прасета и в област Добрич – на териториите на общините Генерал Тошево и Тервел. Вземаните периодично проби в индустриални ферми за свине в областта досега са отрицателни, посочиха ветеринарните специалисти.

С цел недопускане разпространение на заболяването на територията на областта в рамките на заседанието бяха приети мерки за превенция, а именно – извършване на инвентаризация на личните стопанства 3 пъти годишно, като две от проверките да се извършват от местните власти, а третата проверка да е съвместно с ветеринарен лекар; да се извърши депопулация на задните дворове, които не са възстановени; веднъж годишно, но не по-късно от 30.11.2024 г., да се вземат проби за изследвания; съвместно с МВР да се извършват периодични проверки за транспорт на животни; на тримесечие да се правят клинични изследвания на животни в задните дворове; да се разпространят сред населението материали за заболяването.