Начало Агроновини Земеделие Започна пролетната сеитба в област Добрич

Започна пролетната сеитба в област Добрич

Започна пролетната сеитба в област Добрич. От няколко дни се сее слънчоглед и царевица във всички общини на областта. „Има по-малки кооперации, които до ден-два ще приключат със сеитбата. Обработките на почвата бяха много добри и това дава възможност за добра сеитба. Големият проблем обаче е, че няма достатъчно влага, а температурите са високи“, сподели през Про Нюз Добрич Кирил Комитов, секретар на Областния съюз на земеделските кооперации „Добруджа“.

Заради засушаването в областта се сее повече слънчоглед и по-малко царевица от обичайното. По думите на земеделците есенниците в момента са в добро състояние, но са необходими валежи, а през април не се очакват такива със стопанско значение.

В земеделската кооперация „Черно море“ – Балчик, са започнали пролетната сеитба на 30 март и към момента тя е преполовена. „В района навсякъде земеделците предпочитат да засеят повече слънчоглед, защото малко по-трудно се засяга от сушата, в сравнение с царевицата. В момента няма влага над 8-9 см към повърхността и това не е добре за пролетниците. При есенниците все още има минимална, но до 10 дни трябва да вали, защото те ще страдат“, каза председателят на кооперацията Емил Енчев. Те предвижда да засеят 16 000 дка слънчоглед и 5 000 дка царевица. В момента есенниците се третират с хербициди против трева и плевели.