Начало Последни новини Второ място за Аграрната гимназия в Добрич в регионалното състезание „Млад фермер“

Второ място за Аграрната гимназия в Добрич в регионалното състезание „Млад фермер“

Отборът на Професионалната гимназия по аграрно стопанство в Добрич се класира на второ място в регионалния етап от Националното състезание „Млад фермер“ 2024, който се проведе в гр. Исперих. Така тимът от Добрич се класира за националния кръг, който ще се проведе в гр. Ямбол.

Илкай спечели второ място в модул „Механизация на селското стопанство“ и първо място в направление „Майсторско управление на колесен трактор“.

Сашко зае трето място в модул „Резитба на лоза“.

В състезанието се включиха 57 ученици от 19 училища от Североизточна България, разпределени в 19 отбора. Те се състезаваха в три модула – растениевъдство, животновъдство и механизация на селското стопанство. В теоретичния етап младите растениевъди и животновъди демонстрираха знания в разпознаване на семена и фуражи. Уменията в резитба на лозови растения и познанията за формиране на насажденията излъчи победителите в практическата част. Доенето на крави и майсторското управление на трактор на полигона на училището домакин, показа кои са наблягали в практическите занимания по време на обучението си.

Всички първенци в индивидуалните състезания получиха грамоти, медали, плакети и предметни награди, а комплексните победители и купи, осигурени от Министерството на образованието и науката, организатор на националното състезание. Надпреварата се провежда в партньорство с Аграрния университет в Пловдив.