Начало Новини От 15 април влизат в сила забраните за улов на риба и...

От 15 април влизат в сила забраните за улов на риба и други водни организми

С цел създаване на оптимални условия за естествено възпроизводство на пролетно-лятно размножаващите се риби и в съответствие със Закона за рибарството и аквакултурите (ЗРА), министърът на земеделието и храните ежегодно въвежда забрана за улов на риба и други водни организми през периода на тяхното размножаване.

Забраната се въвежда за Черно море, река Дунав и вътрешните водни обекти.

Тази година се забранява риболовът на карагьоз от 01.05.2024 г. до 31.05.2024 г. включително, в българския участък на река Дунав, и на попчета (Gobiidae) от 15.04.2024 г. до 15.05.2024 г. включително, във водите на Черно море.
Забраната за риболов на калкан (Scophthalmus maximus) е от 15.04.2024 г. до 15.06.2024 г. включително. По отношение на калкана в този период се забраняват освен всякаква риболовна дейност и трансбордиране, задържане на борда, разтоварване и първа продажба.

За всички останали пролетно–лятно размножаващи се риби забраните за риболов са в зависимост от надморската височина на водните обекти съгласно периодите, определени от ЗРА.

Също така със заповедта на министъра се удължава забраната за улов на бяла риба (Sander lucioperca), щука (Esox lucius) и распер (Aspius aspius) в българския участък на река Дунав до 31.05.2024 г. включително с цел опазване на популацията на пролетно-лятно размножаващите се шаранови, сомови и други топлолюбиви риби в реката и намаляване на прилова им.

Важно за лицата, извършващи любителски риболов е, че са определени водоеми, в които любителският риболов е разрешен в периода на забраната. Списък със свободните за риболов водоеми през 2024 г. по области са описани в заповедта, която може да се види на сайта на министерството.