Начало Агроновини Земеделие Създадоха технология за семепроизводство на многогодишни житни треви

Създадоха технология за семепроизводство на многогодишни житни треви

Технологията за семепроизводство на многогодишни житни треви е създадена от авторски колектив от Институт по фуражните култури – Плевен в състав проф. д-р Анелия Кътова, доц. д-р Пламен Серафимов, доц. д-р Ирена Голубинова, проф. д-р Ивелина Николова, проф. дсн Тодор Кертиков, проф. д-р Вилиана Василева с помощта на Институт по царевицата – Кнежа и доц. д-р Емил Василев, съобщават от Селскостопанската академия.

Технологията за семепроизводство на многогодишни житни треви е нов научен продукт, съобразен с Националните стандарти за поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние и Принципите на добрата растителнозащитна практика. Разработена е на основа на собствени научни изследвания на авторите, проведени в Институт по фуражните култури – Плевен, част от мрежата на Селскостопанска академия, както и на проучванията в световен мащаб през последните години. Направена е характеристика на видове и сортове многогодишни житни фуражни култури, подходящи за създаването на сяти ливади и пасища и декоративни цели, които са сертифицирани и вписани в сортовата листа на Република България, в т.ч. 8 сорта от 6 вида: ежова главица “Дъбрава”, тръстиковидна власатка “Албена”, безосилеста овсига “Ника”, новите сортове от пасищен райграс – ИФК “Хармония”, “Тетрани” и “Тетрамис”, гребенчат житняк “Свежина” и пустинен житняк “Морава”, както и селекционни популации от ливадна и червена власатки. На всеки един от тях е направено морфологично описание, биологични изисквания, посочени са данни за фенологично развитие и добив на семена. Представена е подробна информация относно агротехниката при създаване на семепроизводни посеви, вкл. определяне и подготовка на площите, обработка на почвата, торене, избор на подходящи видове и сортове и, сеитба, растително-защитни мероприятия, особености при цъфтеж и опрашване, апробация, зрелост, оронване, прибиране, почистване и съхранение. Описани са важни моменти относно отгглеждането на многогодишни житни треви с оглед получаване на максимален добив семена от единица площ и максимална продукция за пазара. За улеснение на ползвателите са приложени шест таблици и онагледяване с 40 броя снимки. За производството на семена в гарантирани количества и с високо качество е необходимо стриктно спазване на технологичните звена.

Технологията за семепроизводство на многогодишни житни треви е актулна, продиктувана от необходимостта от разпространение на нови видове и сортове във фермерската практика, с цел създаване на сяти ливади и пасища или подобряване на деградирали такива, за изхранване на преживните животни с най-евтин, природосъобразен, високо качествен фураж – част от зелената икономика. Глобалното затопляне на климата и нарасналото потребление на фуражи от животновъдството, обуславят необходимостта от използване на високодобивни, стрес-толерантни на абиотични и биотични фактори многогодишни житни фуражни треви. За да се случи това са необходими оригинални, автентични семена от българските сортове, притежаващи най-голяма адаптивност, продуктивност и качество при нашите почвено-климатични условия.

Технологията е нова, оригинална, въвежда нови български сортове от различни видове многогодишни житни треви, както и предлага адекватна и специфична агротехника, подходяща за българските условия на семепроизводство. Има голямо търсене на семена, но има ограничени количества високи категории в ИФК – Плевен. Технологията не е предлагана досега.Технологията за семепроизводство на многогодишни житни треви е напълно приложим научен продукт за регистрирани семепроизводители, желаещи да започнат нова дейност. Има изключителен екологичен ефект, след създаването на посевите, в продължение на 3 до 6 години, без многократни почвообработки и растително защитни мероприятия, т.е. щадяща технология, предпазваща почвата от водна и ветрова ерозия. Някои от тях понасят тежки, заблатени, засолени или кисели почви. Притежават силно изразена саморегулираща и възстановителна способност. Растителнозащитните практики, с разрешени продукти се прилагат само при необходимост, тъй като няма ежегодно нападение от болести и неприятели, а сортовете са толерантни или устойчиви на много от тях. В агротехническите звена могат да се прилагат най-съвременни технически средства – обработваща, изсяваща, прибираща, почистваша техника, като и възможност за третиране с дрон. При приложение на технологията за семепроизводство на български адаптивни и стабилни сортове се получават добре гарнирани посеви, с висок добив на семена, цените за 1 кг са като при люцерната, в зависимост от категорията им, и има печелившо производство. Технологията е комплексен продукт и включва обекти на интелектуална собственост за семепроизводство – нови сортове, подходящи за производство на сено, паша, декоративни цели и всички елементи на агротехниката за постигане на чисти, автентични сортови семена, като комерсиален продукт, със сигурна добавена стойност. Технологията осигурява производство на търсени семена, до сега няма организирано такова в страната, в производствени мащаби. Производството на предбазови семена се извършва в научно-изследователските институти, създали и подържащи сортовете. Производствата на базови и първо размножение семена са съсредоточени в лицензираните семепроизводители. Те могат да бъдат организирани и от други производители, ако последните сключат договори с институтите, притежатели на сертификати на сортовете, за ползване на лиценза им. За задоволяване на нуждите на страната от семена на многогодишни житни треви са необходими около 50 хиляди декара семепроизводни посеви, в т.ч. около 150 декара предбазови и хиляда декара базови. Почвено-климатичните условия на страната позволяват допълнително разширяване на тези площи, способно да осигури семена и за външния пазар. Технологията е предназначена за използване от учени, агрономи, фермери, регистрирани семепроизводители, апробатори, селскостопански специалисти, преподаватели, студенти и др.