Начало Агроновини Земеделие Институт подготви инструкции за желаещите да отглеждат пак-чой в България

Институт подготви инструкции за желаещите да отглеждат пак-чой в България

Технологична инструкция за азиатското растение пак чой (Brasica rapa var. chinensis) подготви екип от Институт по зеленчукови култури (ИЗК) „Марица“ – Пловдив, който е един от институтите на Селскостопанска академия, съобщават от ССА. Трудът е предназначен за фермери на много малки и малки стопанства, производители на листни зеленчуци в оранжерийни условия. Пак чой, който се отглежда и в България, произхожда от Китай, Япония и Корея и е много популярна и предпочитана листна зеленчукова култура. Пак чой е най-важният листен зеленчук, съставляващ от 30% до 40% от продукцията на зеленчукови култури в Китай, както е и най-популярната култура в Корея. Растението съдържа значителни количества каротеноиди (особено лутеин и зеаксантин), аскорбинова киселина, глюкозинолати, калций, желязо и цинк, витамини B и C и флавоноиди, които имат антимикробен ефект.

Отличава се с широк спектър от сортове, в различни форми, размери и нюанси на зелено. Най-типичният представител на тази култура се характеризира с тъмнозелени листа и бели листни дръжки. Характеристиките на сортовете варират. Листните дръжки се различават по цвят, дебелина и форма, а листната розетка е формирана от тъмнозелени или червени листа близо до земята или от по-фини листа със светло жълто-зелено оцветяване, полуизправени, които са широки и с форма на лъжица. Отличава се с леко горчив вкус, със сочна и хрупкава текстура на дръжките на листата. Характеризира се с бърз растеж. Колективът от ИЗК „Марица“ е съставен от гл. ас. д-р Цветанка Динчева, проф. д-р Хриска Ботева, доц. д-р Винелина Янкова – Михайлова, доц. д-р Олга Георгиева, гл. ас. д-р Боян Арнаудов и доц. д-р Иванка Тринговска – Мендева.

В зависимост от сорта растенията достигат на височина 13-30 см, а някои се берат при 8 см височина и се продават като бейби пак чой. Културата е едногодишна. Могат да се реколтират на различни етапи от развитието си от млади растения до достигнали стопанска зрялост, лист по лист за непрекъсната реколта или цялото растение наведнъж. Ако се извършва беритба по листа се започва от външните и най-големи листа. Дългите летни дни с повече от 10 часа светлина и ниските температури могат да предизвикат бутонизация и цъфтеж на растенията. Оптимална температура за развитие на културата е в диапазона от 16°C до 24°C. В България пак чой все още е слабо позната зеленчукова култура. Технологичната инструкция е разработена с цел да се получи информация, свързана с отглеждането на пак чой у нас, предвид нарастващия интерес от производители и увеличеното потребителско търсене.

Културата е непретенциозна към почвата. Развива се добре на леки почви, богати на органично вещество. За предпочитане е песъчлива или лека глинеста почва, с киселинност от 5,5 до 6,5 pH. Добри предшественици са бобови култури, картофи, домати, пипер. Най-добрият предшественик са краставиците. Да се избягва отглеждане след зелеви култури, а след себе си да идва поне след 3-4 години. Подготовката на почвата започва след прибиране на предшественика. Извършва се изораване на дълбочина 20-25 см с последващо фрезоване един или два пъти, за да се приведе почвата в добро градинско състояние. Почвата не се профилира, като културата се отглежда на равна повърхност. Препоръчително е да се използва предварително отгледан разсад. Не се препоръчва сеитба през лятото, през месеците юни, юли и август. При удължаване на деня растенията започват да формират цветоносно стъбло и не се образува стопански използваема част. За късно производство на пак чой е препоръчително сеитбата да се извършва в началото на месец септември и 15 дни по-късно. Растенията на пак чой се отглеждат на равна повърхност в неотоплаема стоманено-стъклена оранжерия при две схеми.

Извършват се 3-4 ръчни окопавания за разрохкване на почвената повърхност и плевене. Препоръчително е разрохкването на почвата около растенията след поливане, което осигурява притока на въздух към корените. Културата реагира добре на подхранване с течни торове по време на вегетацията. За успешното прихващане на растенията трябва да се извършва редовно поливане в продължение на 5-7 дни. Препоръчително е използването на капково напояване.