Начало Агроновини Земеделие ДЗИ край Ген. Тошево проведе традиционния Ден на отворените врати

ДЗИ край Ген. Тошево проведе традиционния Ден на отворените врати

Добруджански земеделски институт отвори врати за фермери, бизнес-партньори и учени от цялата страна, обединени около идеята за подкрепа на производството и пазарната реализация на семена от български сортове полски култури – гаранция за сигурност в родното земеделие.

Директорът на ДЗИ Генерал Тошево доц. д-р инж. Илия Илиев откри мероприятието, а гости бяха Деян Димитров, зам.-кмет на Община Генерал Тошево с ресор “Стопански дейности” и Емин Чакър, агроном и представител на партньорския бизнес на ДЗИ от Турция.

Денят на отворените врати преминава под надслов „Иновативни научни решения за устойчиво земеделие!“

Тазгодишното събитие съвпада с 95-та годишнина от рождението на селекционера Тодор Рачински и 50-годишнината от признаването на североизточната българска тънкорунна порода овце, създадена в Добруджански земеделски институт.

Програмата продължи с презентация на BASF на тема: Качествена растителна защита, доказала се в условията на предизвикателен климат. Последва представяне на най-новите сортове житни и бобови култури, селекция на ДЗИ, както и индивидуални консултации с научни специалисти по актуални теми, свързани с внедряване на иновативни продукти на ДЗИ.