Начало Агроновини Земеделие Как да опазим продукцията си в градината?

Как да опазим продукцията си в градината?

Независимо дали сте професионален зеленчукопроизводител или любител градинар, няма как да не сте забелязали влиянието на променения климат върху растежа и развитието на земеделските култури. Всяка земеделска година предлага своите изненади, които се дължат на глобалното затопляне, което от една страна води до суши и пресушаване на естествените водни резерви, а от друга – до порои, природни бедствия и катаклизми, които вече трудно могат да се прогнозират. ­

В стремежа си да защитят възможно най-много продукцията си от външните влияния, все повече производители залагат на отглеждането на растенията в оранжерии. И все пак, когато това е невъзможно, е добре да знаете как времето се отразява върху растенията, за да предприемете навременни мерки с цел максималното им опазване.

Проливните дъждове

Не всички растения понасят добре чешмяната вода, докато дъждовната вода способства за буйния им растеж и цъфтене. Но силните дъждове могат да имат следните неблагоприятни последствия върху културите:

· загниване на корените и подземната част, тъй като многото вода възпрепятства получаването на кислород.

· уплътняване на почвата и образуване на почвена кора, която пречи на въздуха да стигне до кореновата система.

· отмиване на горните слоеве на почвата, при което се оголват корените на растенията.

Как да се справите с проблема:

· Често окопаване на почвата, което позволява по-бързо изпаряване на излишната вода и допуска кислорода до корените

· Ако живеете в район с обилни дъждове, където почвата не се дренира добре, можете да изкопаете канали около растенията, които ще отвеждат излишното количество вода при проливни дъждове.

· Не стъпвайте в градината след дъжд. Изчакайте почвата да изпръхне. В противен случай тежестта ви ще уплътни почвата и ще попречи да се дренира.

· При наличието на оголени корени покрийте корените с достатъчно пръст.

Вредителите по културите

Разпространението на вредителите също до голяма степен зависи от условията на околната среда. Топлото време обикновено е добра предпоставка за размножаване на вредителите. Ако не спрете размножението им, те не само могат да намалят добива, но и напълно да унищожат растенията, преди да са формирали плодове.

Как да се справите с проблема:

· Наблегнете на засяването на устойчиви на вредители растения.

· Засявайте билки, като чубрица, босилек, невен и други отблъскващи вредителите растения до уязвимите култури, тъй като тези билки с миризмата си отблъскват по естествен начин вредните насекоми.

· Друг популярен метод е засяването на разнообразни растения в градината, както и смяната на местата на насажденията всяка година. По този начин засегнатите растения ще са по-малко.

Силният вятър

От една страна слабият вятър е необходим за опрашването на растенията, но при силни пориви той изсушава влагата от почвата и от самите растения и разпространява патогени и опасни химикали.

Как да се справите с проблема:

· Можете да засадите дървета или жив плет, който може да създаде естествена и при това красива бариера срещу вятъра.

· Оградете растенията с полупропусклива ограда, която ефективно ще разсее вятъра.

· Сложете колчета на доматите и другите крехки растения, които лесно могат да се пречупят от силния вятър.

· Сейте растения, които обичат проветриви места, като дини и пъпеши.

Сезонът на дините е още далече, но ако вече нямате търпение да пробвате този сочен плод, можете да го намерите с 50% намаление в най-новата Лидл брошура на сайта Кимбино.

Нагаждането към новите атмосферни условия на живот е истинско предизвикателство за фермери и градинари, но усилията в тази посока ще бъдат възнаградени.