Начало Агроновини Земеделие Денят на полето край Добрич – с уникални възможности за земеделците

Денят на полето край Добрич – с уникални възможности за земеделците

„Доволни сме. Отворихме една демо платформа, която вече е традиция – за трета поредна година. Имаме прощъпулник в Южна България, така че, развиваме се, растем“, коментира председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова след старта на третото издание на демо платформата Ден на полето. Тази година тя се провежда от 23 до 25 юли в землището на село Попгригорово.

„Това означава, че имаме какво да покажем и сме добри домакини. Добруджанци имат славата на такива и надявам се, че успяваме да го покажем“, каза тя. И подчерта, че най-важната им цел е фермерите да доведат децата на полето, да предизвикат любовта им към земята, за която те се трудят, за да разберат, че пшеницата дава хляба.

По време на Деня на полето земеделските производители могат да видят нещо, което го няма почти никъде в България.

„Тук са събрани почти всички семенарски компании и можем да видим хибриди слънчогледи, царевици, как се държат в едни и същи климатични условия. Това е най-полезното, когато си агроном и когато правиш земеделие. Можем да видим машини, които наистина обработват земя. Има демонстрации на машини, което е изключително полезно, за да можеш да избереш какъв инвентар да вземеш. Срещи с колеги от сектор препарати, растителна защита. Тази година имаме и агрозастраховане – нещо, което ще ни спести главоболията със сушата“, посочи Радостина Жекова.

Тя не скри, че между две жътви земеделските производители са притеснени – пшеницата и ечемика дадоха резултат, който не очаквахме заради стресовете на пшеницата. Но това, което в момента се наблюдава при царевицата, е изключително притеснително – много високи температури, вятъра, който беше, липсва опрашване на част от кочаните, каза още председателят на Добруджанския съюз на зъпронпроизводителите.