Начало Политики и финансиране Тахов: Инвестициите в напоителни съоръжения осигуриха 50% икономия на вода

Тахов: Инвестициите в напоителни съоръжения осигуриха 50% икономия на вода

Инвестициите в съоръжения на „Напоителни системи“ ЕАД осигуриха 50% икономия на вода и увеличаване на поливните площи с над 38 000 дка. Това заяви министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов по време на изслушване в Народното събрание, съобщават от МЗХ.

Министър Тахов посочи, че в края на ноември 2023 г. между Министерството на земеделието и храните, Държавен фонд „Земеделие“ и „Напоителни системи“ ЕАД са подписани 24 договора за безвъзмездна финансова помощ за рехабилитация на хидромелиоративни съоръжения по подмярка 4.3 от Програма за развитие на селските райони 2014 – 2020 г. Възстановяват се участъци от главните напоителни канали, дюкери и помпени станции, на които не са извършвани основни ремонти повече от 60 години, като са подбрани най-амортизираните съоръжения на територията на цялата страна.

Към момента са завършени обектите на клон „Средна Тунджа“ – гр. Сливен, клон „Тополница“ – гр. Пазарджик, клон „Марица“ – гр. Пловдив, клон „Хасково“ и клон „Шумен“. Към края на поливен сезон 2024 се очаква „Напоителни системи“ да е доставило вода за напояване до над 440 000 дка или с около 60 000 дка повече спрямо поливен сезон 2023, и да е реализирана значителна икономия на вода, отчете министър Тахов.

Той съобщи, че за следващия програмен период „Напоителни системи“ предвижда проектиране и строително-монтажни работи на 41 хидромелиоративни съоръжения за напояване на земеделски култури по Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027 г., а именно: напоителни канали, помпени станции, тръбопроводи, дюкери и изравнители.

Министър Тахов информира, че в следствие на климатичните фактори и условията на поредна много суха година, на места предназначените за напояване язовири са с по-малки разполагаеми обеми от обичайното за този период на годината. Той обаче подчерта, че въпреки намалените им обеми, язовирите не би могло да бъдат определени като „пресъхващи“. Голяма част от тях са проектирани и изградени като многогодишни изравнители, като съхраняват воден ресурс и гарантират водообезпечаване за определен брой години.

От поддържания и експлоатиран от „Напоителни системи“ ЕАД хидромелиоративен фонд, общо язовирите, собственост и стопанисвани от дружеството, са 181, като от Министерството на земеделието и храните са предоставени за ползване, включително стопанисването, поддръжка, експлоатация, опазване и мониторинг 19 комплексни и значими язовира – публична държавна собственост. Най-голям дял на подаване на водни маси за напояване (над 80%) към съответните поливни площи се осъществява именно от тези 19 комплексни и значими язовира.

Към момента язовирите изпълняват предназначението си и разполагат с необходимия воден ресурс за обезпечаване нуждите на напояването. Общият наличен обем в тях към 03.09.2024 г. възлиза средно на 43,5% от общия им обем при 43,9% през 2020 г. Състоянието им се следи ежедневно, като се проследяват котите на водните нива, входящите и разходните водни количества, заяви министърът на земеделието и храните.

Министър Тахов запозна народните представители с планираната от МЗХ пълна инвентаризация на сегашното състояние на поливните площи, стопанисвани от „Напоителни системи“. За мен цел номер едно като служебен министър е да започне изграждането на устойчива и модерна система за напояване, без която няма как да осигурим конкурентоспособност за нашите земеделски стопани на единния европейски пазар, посочи министър Георги Тахов.