Начало Агроновини Земеделие 172 кг. от декар слънчоглед е средният добив в област Добрич

172 кг. от декар слънчоглед е средният добив в област Добрич

Заради падналите валежи през последните седмици по отношение на хода на жътвата при маслодайния слънчоглед се наблюдава забавяне на интензивността на кампанията. Приключени са дейностите на 100% в община Шабла.

Полученият среден добив от пожънатите 241 100 декара е 172,6 кг/дка. Засетите площи с маслодайната култура са 932 850 декара. Най-високи добиви получават земеделските производители в община Тервел – 200 кг/дка, а най-ниски са в община Генерал Тошево – 153,5 кг/дка.

За сравнение през предходната стопанска 2022/23 г. в област Добрич са пожънати 844 450 декара, като средният добив е 170 кг/дка.

„Сушата е най-лимитиращият продуктивността абиотичен фактор и обхваща вече над една трета от обработваемите площи в световен мащаб. В условията на глобално затопляне водният стрес върху растенията вероятно ще стане по-интензивен и ще засегне повече географски райони. Прогнозира се увеличено изпаряване на растенията и по-ниски нива на почвена влага в близко бъдеще. При слънчогледа водният стрес, в комбинация с топлинния стрес, може да намали добивите с 5 до 20% в южните части на Европа, като според климатичните прогнози това би могло да се превърне в трайна тенденция. Очертаните тенденции в изменението на хидротермичните условия налагат предприемане на подходящи промени в технологията, в районирането на културите и създаване на сортове и хибриди с висока пластичност за максимално използване на природните агроклиматични ресурси“, коментира доц. д-р Галин Георгиев, ръководител на отдела по селекция на слънчоглед