Начало Политики и финансиране Зам.-министър Капитанов: МЗХ работи за справедлива подкрепа на земеделския бранш

Зам.-министър Капитанов: МЗХ работи за справедлива подкрепа на земеделския бранш

Министерство на земеделието и храните работи за справедлива подкрепа на земеделския бранш. Това каза заместник-министърът на земеделието и храните Иван Капитанов по време на Годишната асамблея на Федерацията на независимите синдикати в земеделието, която се проведе в Равда, съобщават от МЗХ.

Той припомни какви стъпки е предприело Министерството за подпомагане на бранша до момента. „Направиха се бюджетни преразпределения, чрез които земеделските производители получиха първи транш по т.нар. „украинска помощ“, като предстои плащането по втория транш към земеделските производители да се случи в максимално кратък срок. През месец юли благодарение на мобилизация на областните и общинските служби по земеделие приключи успешно Кампанията по директните плащания“, уточни заместник-министър Капитанов. Той допълни, че по отношение на Зелената сделка са облекчени условията за стопаните за Стандартите 5, 6, 7 и 8 за добро земеделско и екологично състояние (ДЗЕС 5,6,7 и 8) от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023 – 2027 г.

По думите му, приоритет на МЗХ е управлението на кризите и неблагоприятните климатични явления. Заместник-министърът посочи, че е направен анализ за подобряване на градозащитата, както и обследване на капиталовата необходимост от командни пунктове и инфраструктура. „В момента има процедури за изграждане на 25 нови площадки в няколко региона в страната. Обсъжда се и създаването на нови регионални дирекции в системата на Изпълнителната агенция по борба с градушките, за да се увеличат защитените от градушки площи“, обясни зам.-министър Капитанов.
По отношение на напояването, той припомни, че между Министерството на земеделието и храните, Държавен фонд „Земеделие“ и „Напоителни системи“ ЕАД са подписани 24 договора за безвъзмездна финансова помощ за рехабилитация на хидромелиоративни съоръжения по подмярка 4.3 от Програма за развитие на селските райони 2014 – 2020 г. Той каза още, че е предвидено проектиране и строително-монтажни работи на 41 хидромелиоративни съоръжения за напояване по Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027 г. Предстои и пълна инвентаризация на сегашното състояние на поливните площи, стопанисвани от „Напоителни системи“ ЕАД. „Целта е да се изгради устойчива система за напояване и да се намаляват загубите на вода“, обобщи заместник-министър Капитанов.