Начало Политики и финансиране Вървят засилени проверки преди старта на отоплителния сезон, съставени са близо 500...

Вървят засилени проверки преди старта на отоплителния сезон, съставени са близо 500 акта

Близо 60 000 проверки са извършили служителите на държавните горски предприятия и Изпълнителната агенция по горите в страната за един месец, съобщават от МЗХ. В периода от 5 август до 8 септември 2024 г. са проверени 12 194 обекта за добив на дървесина. В резултат са съставени 485 акта за установяване на административни нарушения и наказания по Закона за горите. Задържани са 282 пространствени кубически метра дърва, 8 превозни средства, 16 каруци, един кон и 8моторни триона.

Във връзка с настъпващия отоплителен сезон и период на масово снабдяване на населението с дърва за огрев, контролът в горските територии остава засилен. Проверките се извършват, както с цел превенция, така и за установяване на нарушения и посегателства в горските територии и налагане на санкции на извършителите. Експерти следят обектите, в които се добива дървесина, произходът, количеството и законността на превозваната дървесина, транспортните средства и доставените дърва за огрев.

Гражданите трябва да изискват и съхраняват превозните билети, с които са им доставени дървата за огрев и да не закупуват немаркирани такива. Превозният билет е документът, който при проверка от страна на отговорните институции доказва законния произход на дървесината. Той съдържа информация за количеството и вида й, както и името на получателя и адреса, на който се съхранява. При отсъствие на този документ дървесината се задържа от компетентните органи, а притежателят й носи наказателна отговорност.

При съмнение за нерегламентирани дейности в горските територии гражданите могат да подават сигнали на телефон 112.