Службите на ЕК одобриха официално Второто изменение на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027 г. Това каза заместник-министърът на земеделието и храните д-р Лозана Василева в рамките на 18-ия Коледен форум от националната кампания „Да! На българската храна“ под мотото „Бранд България – защита на българското земеделие и храни“. „Измененията в плана ще предоставят повече гъвкавост при спазването на екологични условия, облекчаване на изискванията за прилагане на интервенциите и ще улеснят тяхното администриране. Те са пряко свързани с предизвикателствата, пред които са изправени земеделските стопани през първата година от прилагането на новата Обща селскостопанска политика“, обясни заместник-министър Василева.
По думите й, до края на месец декември фермерите ще получат плащанията си по Основното подпомагане на доходите за устойчивост (ОПДУ). То е в размер на 600 млн. лева, като бенефициенти са 52 000 стопани в страната. До края на годината ще бъдат направени и компенсаторните плащания по мерките Агроекология и климат (от ПРСР 2014-2020), както и за биоземеделие. „Предстои да бъдат разплатени и всички 10 интервенции за обвързана подкрепа в сектор „Животновъдство“ в размер на 120 млн. лева. Целта е стопаните да могат да посрещнат нуждите си за зимния сезон, а също и да имат предвидимост на плащанията, съобразно изготвения индикативен график“, каза още д-р Василева.
Тя припомни, че до края на годината ще бъдат отворени приеми на проектни предложения с общ бюджет от 1,3 млрд. лева. От вчера е отворен приемът за финансиране на дейности за развитие и облагородяване на селските райони на стойност 1 млрд. лева. Активни са и още четири приема за проекти, насочени към въвеждане на иновации в земеделието, за подпомагане на млади, малки и нови стопани. В следващата седмица предстои стартирането на приема за подкрепа на групи и организации на производителите.
В своето изказване, заместник-министър Василева завърши с призив за продължаване на медийни инициативи, подкрепящи българските производители, които поставят акцент върху качеството и произхода на българските храни.