“Есетере България” изгражда втора дестилерия за етерични масла в Добрич на стойност 4.2 млн. лева, която ще бъде завършена през май тази година, съобщи за “Капитал” управителят на компанията Пламен Николов. Проектът е на американската doTERRA – собственик на българското дружество, която от 2015 г. досега е инвестирала 12 млн. лв. в страната в производствени мощности, складови съоръжения, сгради.
Нови 66 кубически метра
Втората дестилерия е точно копие на сега съществуващата – разположена е на около 2000 квадратни метра площ, с 12 дестилационни апарата по 5.5 кубични метра за изваряване на етерично-маслени култури. “Очакваме в нея да дестилираме 25 000 кг масло от лавандула по време на кампанията, която е от 1 до 31 юли всяка година”, уточни Пламен Николов. Фирмата изгражда и нова административна сграда, която е с 830 квадратни метра разгъната застроена площ.
Втора дестилерия изграждат в Добрич американците от „Есетере”
Втората дестилерия е точно копие на сега съществуващата – разположена е на около 2000 квадратни метра площ, с 12 дестилационни апарата по 5.5 кубични метра за изваряване на етерично-маслени култури. “Очакваме в нея да дестилираме 25 000 кг масло от лавандула по време на кампанията, която е от 1 до 31 юли всяка година”, уточни Пламен Николов. Фирмата изгражда и нова административна сграда, която е с 830 квадратни метра разгъната застроена площ.
Втората дестилерия е точно копие на сега съществуващата – разположена е на около 2000 квадратни метра площ, с 12 дестилационни апарата по 5.5 кубични метра за изваряване на етерично-маслени култури. “Очакваме в нея да дестилираме 25 000 кг масло от лавандула по време на кампанията, която е от 1 до 31 юли всяка година”, уточни Пламен Николов. Фирмата изгражда и нова административна сграда, която е с 830 квадратни метра разгъната застроена площ.
Американци изграждат в Добрич нова мощна дестилерия за лавандула
През юни 2016 американската компания за козметични продукти doTERRA инвестира около 5 милиона лева в своя дестилерия за лавандула и тревни култури в Добрич, която е единствената в България с лабораторно-изследователски център. Заедно със сега строящата се втора мощност общият капацитет на “Есетере България” ще бъдe 210 кубични метра, уточни Пламен Николов.
Работещите на постоянен трудов договор в българската фирма са 90, а други 90 са сезонно наети за по шест месеца в годината. С втората дестилерия екипът й ще се увеличи с 30%
(Не)Сезонен бизнес
“Есетере” преработва три вида масла: сини, жълти и от смоли (тамян и смирна) и продава готовата продукция само на компанията майка – doTERRA. Основните суровини идват от България – лавандула, маточина, чубрица, роза, лайка, бял равнец, кориандър, резене, здравец. Фирмата внася от Сомалия и Етиопия тамян и смирна, от Северна Америка – кора от бреза, от Хавай – сандалово дърво.
Денонощно преработва лавандула най-голямата дестилерия в Добрич
“Есетере” преработва три вида масла: сини, жълти и от смоли (тамян и смирна) и продава готовата продукция само на компанията майка – doTERRA. Основните суровини идват от България – лавандула, маточина, чубрица, роза, лайка, бял равнец, кориандър, резене, здравец. Фирмата внася от Сомалия и Етиопия тамян и смирна, от Северна Америка – кора от бреза, от Хавай – сандалово дърво.
“Нашият бизнес е сезонен. Повечето дестилерии работят 2-3 месеца в годината. “Есетере” работи 12 месеца, без прекъсване, денонощно, защото набавяме суровини от други пазари през цялата година. Най-търсени са лавандула и тамян, които се използват за ароматерапия и намират все по-голямо приложение във фармацевтичната и козметичната индустрия”, коментира Пламен Николов.