Произведените картофи през тази година в България са 167 354 тона, което със 17,4% повече от предходната 2019 г. към същия момент, сочат оперативните данни на МЗХГ. Наблюдава се увеличение при реколтираните площи, а така също и на средния добив с 16,3%. Като резултат от увеличеното производство на картофи в ЕС, където през 2020 г. се отчита ръст на засетите площи с картофи с 1,7%, пазарът там е с нарушен баланс, което оказва влияние върху ценовите нива и в страната ни.
Основната причина е COVID-19 кризата и много по-малкото търсене в световен мащаб на пазара за картофени продукти. През летните месеци потреблението се увеличи, но не достатъчно, за да покрие липсата на търсене от хотелиерството, ресторантьорството и кетъринга. Налице е нарушаване на баланса между търсенето и предлагането, като това се отнася главно за преработката на картофи.
До момента за тази година в търговските вериги са продадени 1 519 тона повече български картофи, или 18 400 тона до 31.10.2020 г. За сравнение през цялата календарна 2019 г., са реализирани 16 881 тона картофи от търговските вериги. Ръстът на продажбите на български картофи във веригите се дължи и на приетото Постановление № 70 на Министерския съвет за достъп на местните производители до обектите на търговските вериги.
Общата подкрепа за производителите на картофи през 2020 г. е в размер на 3706, 62 лв./ха. Тя включва директни плащания, държавни помощи, както и извънредни мерки за преодоляване на последствията от COVID кризата.