Задачата на екипа на Министерството на земеделието и храните е да повишим производството на български плодове и зеленчуци с активното участие на земеделските производители. Това каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев по време на Консултативния съвет по овощарство и зеленчукопроизводство, което се проведе в МЗХ, съобщават от Министерството.
На заседанието бяха обсъдени предложения за промени в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023 – 2027, които засягат дейността на сектора, и въпроси, изискващи дългосрочно планиране, като районирането на сортовете и адаптирането на производството към климатичните промени.
„Целта на този Консултативен съвет е да свържем производството от полето до масата и да си защитаваме националния интерес по цялата продуктова линия“, заяви министър Вътев. Той подчерта значението на кооперирането за земеделските производители и възможностите, които то дава по отношение на пазарното им присъствие и достъпа до инвестиции.
Заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев посочи, че Консултативният съвет включва представители по цялата хранителна верига, така че проблемите на едните да могат да се чуят и от другите и така да може да се стигне до разумни решения.
Председателят на Държавната комисия за стокови борси и тържища Владимир Иванов коментира, че е започнал диалог и трябва да има еднакви правила и прозрачно взаимодействие в търговските и икономическите процеси.
„Много бързо се консолидирахме върху целта за промени в Стратегическия план и в близките няколко седмици ще дадем всичко от себе си, за да го направим по най-бързия начин“, каза председателят на Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните Божидар Петков.
„За първи път имаше съгласие за това, че държавата трябва да започне да прилага определени политики и целенасочено да организира производството чрез тези политики и подпомагането му“, посочи доц. д-р Сава Табаков от Аграрния университет в Пловдив.