Начало Последни новини ССА избра проф. д-р Илиана Начева за заместник-председател

ССА избра проф. д-р Илиана Начева за заместник-председател

По предложение на Председателя на Селскостопанска академия (ССА) Управителният съвет единодушно избра проф. д-р Илиана Начева за заместник-председател на ССА.

Родена на 23.07.1965г. в гр. София. Завършила е средното си образование в Първа Гимназия „Димитър Благоев“ гр. София. Придобива висше образование в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ със специалност биология и химия. Има докторска степен и е хабилитирана в научно направление: Хранителни технологии, научна специалност: „Технология на биологично активните вещества (вкл. ензими, хормони, белтъчини) ”.

Научната й кариера започва през 2004 като научен сътрудник в Институт по криобиология и хранителни технологии. В периода 2010-2017г. е доцент, ръководител на лаборатория: „Лиофилизация и специализирани храни” и ръководител на секция „Криобиология и лиофилизация”, а от 2018 до сега е професор и директор на ИКХТ.

Има дългогодишен професионален опит в областта на криобиологията и лиофилизацията, биотехнологичните процеси, функционалното хранене и диететиката. Участва и ръководи разработването на национални и международни научни и научно-приложни проекти към ФНИ, ССА, Програма за развитие на селските райони, координатор на работен пакет в ННП „Здравословни храни за силна биоикономика и качество на живот“ и ръководител на проект към Европейска Космическа Агенция (ESA).

Автор е на 2 монографии, над 115 научни публикации, 11 технологии и технически спецификации за производство на функционални лиофилизирани храни и биопродукти. Рецензент на научно-изследователски проекти към Фонд „Научни изследвания”, за списание Bulgarian Chemical Communications,, Bulgarian Journal of Agricultural Sicence и Proceedings of BAS.

Участва като представител на ССА в Междуведомствена работна група №35 „Космическа политика“ към Съвета по европейски въпроси към Министерски съвет за подпомагане на изготвянето на анализ на българския космически сектор от 2020г. и в Тематична работна група за разработване на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане за програмния период 2021-2027г., от Министерство на труда и социалната политика.