Начало Агроновини Животновъдство 33% е увеличението на изкупните цени на суровото мляко през 2022 г.

33% е увеличението на изкупните цени на суровото мляко през 2022 г.

Статистиката: Изкупната цена за кравето мляко в България е сред най-ниските в ЕС

През изминалата година увеличението на изкупните цени на суровото мляко в България е с 33%, като резултат от покачване на цените глобално и повишените разходи за издръжка на животновъдството. Това сочат данните в януарския бюлетин на Център за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).

Въпреки това, изкупната цена за кравето мляко в България е сред най-ниските в ЕС, а към момента по-ниски са изкупните цени само във Франция, Словакия и Прибалтика.

Нарастването цените само на фуражите по данни на НСИ се очаква да бъде над 30% за година, което показва, че намаление на изкупните цени на кравето мляко под 1 лв/кг при тази конюнктура е малко вероятно, макар сезонно през пролетта и лятото да има натиск за смъкване на цените.

По предварителни данни на НСИ номиналната брутната продукция от мляко през 2022 г. нараства с около 20% до 877 млн.лв. Това представлява около 36% от стойността на продукцията от животновъдство. Делът на млякото в цялата селскостопанска продукция остава около 7%, подобно на нивата от 2021 г.

Производството през 2022 г. е нараснало в 10 държави членки, включително в Германия и Франция. Значимо намаление има в Хърватия (-5,5%), Кипър (- 4,3%), България (-3,2%). Средната изкупна цена за килограм мляко в ЕС продължава да нараства – за м.ноември с 2%, но за Германия, Италия, Испания, Нидерландия, Португалия и Малта остава на същото ниво, намалява за Словакия, Чехия, Унгария и Литва