Начало Агроновини Земеделие МЗм готви наредба за проследяване на зърното, което влиза в страната

МЗм готви наредба за проследяване на зърното, което влиза в страната

Наредба за проследяване на земеделската продукция, която влиза и излиза от страната, подготвя Министерството на земеделието. Това е заявил служебният министър Явор Гечев по време на заседанието на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите, което се проведе в Пловдив по време на АГРА. Министърът е бил запознат с декларацията на НАЗ, с която Асоциацията излезе на 21 февруари. Тя е по повод кризата в сектор „Зърнопроизводство“, породена от интензивния внос на зърнени и маслодайни култури от Украйна. От нея стана ясно, че се обявява готовност за протести в няколко погранични европейски държави.

НАЗ с декларация: Готвят се протести в държави от ЕС заради вноса на зърно от Украйна

„Министър Гечев ни уведоми, че се готви такава наредба, защото едно от исканията, които ние поставяме, е да има проследяемост на стоката, която влиза в страната. И във всеки един момент трябва да се знае къде е тази стока и какво точно се случва с нея – дали излиза извън страната, дали се преработва и ако се преработва какъв й е пътят впоследствие“, коментира за Про Нюз Добрич Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Според нея не е проблем вносното зърно да бъде проследявано. В момента всички земеделски производители са длъжни ежемесечно да подават справка към МЗм каква е наличността им в складовете. „Би трябвало всеки един търговец във всеки момент да бъде проследяем каква е стоката му, независимо откъде е купена – в България, Украйна или Румъния. След като могат да се проследяват толкова много земеделци – а ние сме хиляди, не би трябвало да има проблем да следиш търговците – вносители и износители на земеделска продукция. Това е идеята, във всеки един момент да има реална представа какво има в страната“, посочи Жекова.

Припомняме, че в декларацията на НАЗ се казва, че земеделците с голяма тревога алармират, че вследствие на либерализираната търговия със селскостопански стоки с Украйна, българските земеделски производители отбелязват силно влошаване на конкурентоспособността на стопанствата си. Те заявяват, че подкрепят транзитните коридори за земеделска продукция, но алармират, че те не успяха да изпълнят функцията си, а именно да достигнат до нуждаещи се страни. „Европейският земеделец, в това число и българският е отговорен и стриктно изпълнява изискванията за по-здравословна храна и по-опазващо наследството за децата ни земеделие. Това е причината, да бъде неконкурентен на стоки, влизащи от трети страни“, се посочва в документа.

„Тези коридори на солидарност бяха създадени с идеята украинската продукция да минава транзит през България и да се търгува в трети страни. Но в страната се натрупаха огромни количества слънчоглед – 1 млн. тона са внесени към момента от 2022 г. насам и на практика няма търсене на произведения български слънчоглед. Земеделското производство в Европа спазва стриктни правила, които съвсем не са елементарни и струват финансов ресурс. И в същото време се толерира внос и продажба на продукция вътре в ЕС, без това да е съобразено с регламентите, които Съюзът парадира, че спазва. Пазарът е свободен, но не можеш да задължиш земеделците да правят скъпо производство, на база на високите цени на торове, препарати и семена, които се произвеждат в Европа, и в същото време да се съгласяваме да продаваме на ниска цена спрямо разходите. Ние ще фалираме“, коментира Жекова.

Зърнопроизводителите обявиха с декларацията протестна готовност в пограничните на ЕС държави Полша, Чехия, Румъния и България, които са най-осезаемо засегнати от украинския внос. Ще бъдат организирани срещи с Комисията по земеделие в ЕП, с евродепутатите и министрите на тези страни, за да се излезе с единна позиция на браншовите организации от тези държави.

Земеделци от област Добрич ще протестират заедно с европейските си колеги

Припомняме, че земеделски протести в няколко държави имаше през септември миналата година.