Начало Новини Производителите на картофи, лук и чесън трябва да докажат реализирана продукция по...

Производителите на картофи, лук и чесън трябва да докажат реализирана продукция по обвързаната подкрепа до 31 януари

Държавен фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция (ДФЗ – РА) напомня, че до 31 януари 2022 г. земеделски производители, кандидатствали по схемата за обвързана подкрепа за картофи, лук и чесън (СЗ – КЛЧ) за Кампания 2021, трябва да подадат декларация по образец и да предоставят документи, които доказват минимални добиви и реализация на произведената продукция, съгласно чл. 32 на Наредба 3 от 17.02.2015 г. Документи се приемат в отдел „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане“ (ПСМП) в областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ). До момента от 2 907 кандидати по схемите за обвързано подпомагане за картофи, лук и чесън (СЗ – КЛЧ) 1 356 са подали декларация.

От Фонда припомнят, че утвърдените образци на електронен опис на документите, доказващи реализацията на произведената продукция, са достъпни за изтегляне и попълване на сайта на ДФ „Земеделие“. При попълване на приложения файл не се обединяват редове, не се добавят работни страници и по никакъв начин не се променя формàта на зададената таблица. Попълненият опис по образец се подава на електронен и хартиен носител, придружен от копия на описаните документи.

Документите за реализирана продукция по схемата СЗ – КЛЧ следва да са издадени в периода от 01.02.2021 г. до 31.01.2022 г. за Кампания 2021.

Поради епидемичната обстановка в страната ДФЗ предоставя възможност на кандидатите по схемата СЗ – КЛЧ (картофи, лук и чесън) да изпратят електронен опис на документите и техните сканирани копия по e-mail на съответната областна дирекция на ДФ „Земеделие“ по постоянен адрес на кандидата (за физически лица) или по адрес на управление (за ЕТ и юридически лица) не по-късно от 17:30 часа на 26.01.2022 г. Големината на прикачените файлове в едно с електронния опис не трябва да надхвърля 12 МВ. В случай, че файловете са по-големи от 12 МВ, е необходимо кандидатът да ги изпрати с повече от един е-mail.

Контактите на областните дирекции са публикувани на сайта на ДФ „Земеделие“. Не подлежат на подпомагане кандидатите по схемата СЗ – КЛЧ, които не са предоставили декларация и опис по образец, утвърден от изпълнителния директор на ДФ „Земеделие“ за произведената продукция през годината на кандидатстване, както и документи, които доказват нейната реализация в периода по чл. 32 на Наредба 3 от 17.02.2015 г.