Начало Новини Над 1300 са регистрираните пчелари в област Добрич, броят им намалява

Над 1300 са регистрираните пчелари в област Добрич, броят им намалява

Броят на пчеларите през последните две години в област Добрич е намалял драстично, заяви Галин Георгиев, председател на сдружение „Пчела“. Причината – загуба на пчелни семейства и липса на адекватна подкрепа от държавата.

„Миналата година след зимната смъртност имахме надеждата, че държавата ще ни подкрепи, че ще бъдат обезпечени колегите с големи загуби. Имаше пчелари със 100% загуби на пчелни семейства, които въобще не възобновиха дейността си, а просто разпродадоха инвентара. Други, които имаха загуби 50-70% от кошерите, не ги възстановиха, защото не знаят какво да очакват. Подкрепата от държавата я няма, а тя е от значение за развитието на сектора“, посочи Георгиев.

2022 година е последна за Националната пчеларска програма и оттам насетне в Плана за развитие в следващите 5 години са включени интервенции. Голяма част от подпомагането ще бъде както досега – за инвентар, за кошери, отводки, лекарства. „Но като цяло, от това, което прочетох в Плана за развитие, отпуснатият бюджет ще бъде по-малък, отколкото досега в Националната програма“, казва пчеларят.

В област Добрич за миналата година са регистрирани над 1300 пчелари. На база увеличените разходи и осигуровки, тези, които имат и друг бизнес, може да си прекратят дейността като земеделски производители, прогнозира Георгиев.

„Всяка година започваме с надежда. Очакваме по-добро време, по-високи добиви, по-високи цени на продукцията. Добивите в Добруджа в последните четири-пет години намаляха много. Надяваме се с ограниченията за препаратите за растителна защита да има по-малко отровени семейства и оттам по-жизнени пчели, които да носят по-висок добив. Миналата година нямаше много отравяния. Вярваме, че причината е във въведената нова система за оповестяване на пръсканията от зърнопроизводителите. Те трябва да са по-отговорни към самите пръскания и разберат, че ние изцяло зависим от тях“, коментира Георгиев.

В този период пчеларите свиват семействата, които са отслабени от зимата, подхранват. Последните 20 дни беше доста студено и развитието на семействата беше ограничено, доста от тях поотслабнаха. И сега това е основната работа на пчеларя – да се погрижи за тях и да ги подсили за новия сезон.

Добивите в последните години са между 15 и 18 кг. от пчелно семейство. Един добив от 25-30 кг. за Добруджа би бил реален и нормален, смята Георгиев. Според него, на база на всички разходи в момента, цена на едро от 7 лева за кг. мед букет е по-реалистична от 6 лв., за колкото се продаваше досега.

Медът, добит миналата година в областта, към момента продаден. Заради намаляването на бройката на кошерите и по-ниските добиви произведените количества не бяха големи.