Начало Агроновини Земеделие Посевите със слънчоглед в Добруджа са в добро състояние, очакват добиви от...

Посевите със слънчоглед в Добруджа са в добро състояние, очакват добиви от над 300 кг./дка

11 хибрида слънчоглед бяха демонстрирани днес пред гостите в Открития ден на Добруджанския земеделски институт – Ген. Тошево. От тях 3 са конвенционални, 3 хибрида, подходящи за отглеждане по технологията Експрес толерантни, и 5 хибрида по технологията Клиърфийлд плюс. За следващата сеитбена кампания ДЗИ ще предложи 4 хибрида – два Клиърфийлд плюс, един Експрес толерантен и един конвенционален, съобщи отговорникът на отдел „Селекция на слънчоглед“ в ДЗИ Галин Георгиев. Институтът е разработил и два нови хибрида, които са в държавно сортоизпитване.

„Посевите слънчоглед в област Добрич са в сравнително добро състояние. Нямаше достатъчен есенно-зимен влагозапас, но пролетните дъждове компенсираха донякъде това. В момента слънчогледът се намира в добра кондиция. Всяка година се наблюдават огнища на нападения от мана, на места нападението достига до 30-40%. Това се дължи на неспазването на сеитбооборота“, подчерта Георгиев.

По думите му почти никой в България не спазва сеитбооборота. Необходими са 4 години, преди културата да бъде презасята на същото поле, но у нас никой не спазва това. В полетата на ДЗИ сеитбооборотът се спазва и там почти няма болести по слънчогледа.

„Моят апел към земеделските производители е да се стремят да спазват някакъв сеитбооборот пък бил той 2- или 3-годишен, тъй като въпрос на време е болестите да нанесат сериозни щети по тази култура“, коментира Георгиев.

Според него ако това лято няма екстремни засушавания, слънчогледът ще даде едни прилични добиви – 300 кг./дка и нагоре.

Галин Георгиев съобщи, че се очаква да излезе наредба, според която ако фермерите използват български хибриди и сортове, ще бъдат допълнително субсидирани от държавата. Това предполага интересът към родната продукция да се увеличи. Георгиев допълни, че от няколко години засилен интерес към хибридите слънчоглед на ДЗИ, като всяка година се реализира почти 100 процента от продукцията.