Начало Агроновини Земеделие ДЗИ-Ген. Тошево предлага 4 хибрида слънчоглед за следващата сеитбена кампания

ДЗИ-Ген. Тошево предлага 4 хибрида слънчоглед за следващата сеитбена кампания

В следващата сеитбена кампания на слънчоглед Добруджанският земеделски институт в Генерал Тошево ще предложи четири хибрида слънчоглед – два Клиърфийлд Плюс, един Експрес толерантен и един конвенционален, съобщават от Селскостопанска академия.

„Имаме два нови хибрида, които са в държавно сортоизпитване. В работата си ние се сравняваме с най-добрите, със световните компании – производителки. Може да не сме най-добрите, но сме много близо до тях, имайки предвид различните степени на финансиране. Успехите, които имаме, са и благодарение на нашия ентусиазъм като колектив и любовта към професията“, коментира доц. д-р Галин Георгиев от ДЗИ.

Той допълни и възможността за фермерите по държавна наредба, според която ако земеделските производители използват български хибриди и сортове, това ще бъде подпомогнато от държавата. „Надявам се благодарение на тази възможност интересът към българската селекция да се увеличава. Специално при слънчогледа от няколко години имаме засилен интерес към нашите хибриди. Всяка година ние си реализираме почти на 100% продукцията от слънчоглед. Надявам се да дойдат едни по-добри времена за нас, за да можем да привличаме и нови качествени млади специалисти към екипа на ДЗИ – Генерал Тошево“, допълни доц. Георгиев.

По места стартира жътвата на слънчоглед – очакванията са различни – те се движат от прилични добиви в района на Добруджа от 300 кг от декар и нагоре, до не до там оптимистични очаквания. Общо засетите през тази стопанска година площи с пролетници в Област Добрич са 932 730 дка маслодаен слънчоглед и близо 950 000 дка с царевица. Очакваната нова реколта слънчоглед е в размер на 2,2 млн. тона. От своя страна анализаторите на UkrAgroconsult намаляват оценките си за новата реколта от слънчоглед у нас заради по-лошите климатични условия. Подобни сигнали дава и последния доклад на ЕК от юли, според който средните добиви от слънчоглед у нас ще са по-слаби от средните за последните пет години. Според данните на ЕК за слънчогледа се прогнозират с 0,4% по-ниски добиви.

Доц. Георгиев припомня, че през пролетта посевите със слънчоглед в района на Добруджа са нямали достатъчен есенно-зимен запас от влага, но пролетните дъждове са компенсирали влагозапасеността. Като всяка година се наблюдаваха и огнища на нападения от болестта мана, като на места нападението достигна до 30%-40%. Това, както и преди за казвали учените, е следствие от неспазване на сеитбооборота. По думите на доц. Георгиев почти никой в България не спазва сеитбооборот при слънчогледа. Необходими са 4 години преди да бъде презасят на същото поле. Това правило се спазва в Добруджански земеделски институт, заради което болести по слънчогледа отсъстват. Дори не обеззаразяват семената с фунгициди и инсектициди. „Моят апел към земеделските производители е да се стремят да спазват най-малко две или тригодишен сеитбооборот, тъй като е въпрос на време болестите да нанасят сериозни щети в слънчогледовите полета.“, подчерта доц. Георгиев.

Доц. д-р Галин Георгиев изпълнява длъжността Ръководител на отдел „Селекция на слънчоглед“ в Добруджански земеделски институт – Генерал Тошево от 2018 г. В отдела работят четирима селекционери и един фитопатолог. Част от екипа е и докторант, който от 2 години извършва научна работа и вероятно ще се присъедини към колектива на ДЗИ – Генерал Тошево. Сред учените е и агроном.