Начало Агроновини Земеделие Липсата на пазари, нелоялна конкуренция и завишени изисквания от държавата притесняват овощарите

Липсата на пазари, нелоялна конкуренция и завишени изисквания от държавата притесняват овощарите

Производителят Недко Недков от фирма “Югланс региа” от Айтос представя богат асортимент от дръвчета на изложението „Борса за семена и посадъчен материал“. Земеделското му стопанство е семейно, баща му предава занаята, следват и децата в рода.

На организираното от „Добрички панаир“ АД изложение земеделецът предлага овошки, лозов посадъчен материал, цитруси, екзотични, черупкови, орехи.

Сред артикулите има и много екзотични – маслини, лимони, мандарини, портокали, дафинов лист, кестен, смокиня.

Производителят споделя, че и тази година е кошмарна за производителите в сферата на овощарството. Основният проблем е липсата на пазари, докато правителството завишава изискванията.

Една от мерките за Министерство на земеделието е калибриране на пръскачките в стопанствата, като според Недков няма човек, който да знае какво представлява това, и да го изисква.

Също така има изискване за даване на до 3 проби от производството, като всяка от тях е близо 300 лева. Стопанинът има 10 култури, като това означава, че разходите му по това перо могат да достигнат 9 000 лева. Всичко това отнема и време.

Трудностите не стигат дотук, добавят се разрешителният режим за пренос на стока, а времето не стига за земеделската работа, още повече за административна такава.

“Пазарите в България са ужасни, защото спазваме изисквания, а накрая ЕС допуска съседни страни да внасят плодове и черупкови на занижени цени. Не им се налага да покриват всички изисквания, които ние имаме. Моята продукция се оскъпява много. Дори да имам плод, нямам на кого да го продам”, споделя Недко Недков

“Тези с високите субсидии ни вземат и работниците. Нямаме работници, субсидии и пазари. Защо колегите в Европа се бунтуват, а ние – не?”, пита производителят.

Сега има и проверки от данъчните, като се искат данни отпреди две години. Земеделецът е притеснен, че не помни какво е било последната есен, още повече преди години. “Не мога да претендирам за всичко, в което ще ме обвинят. Аз съм осъден, без да мога да възразя”, опасява се Недков.

Търсенето на дръвчета също е слабо. Търсят се само единични дръвчета, а без програми няма интерес за масово производство. Не всеки може да си позволи за собствена сметка да прави градини, заключва овощарят.

АВТОР: ПРЕСЛАВ НЕЙЧЕВ