Начало Агроновини Земеделие Проф. Киряков: От повече от 4 години земеделците мечтаят за зима като...

Проф. Киряков: От повече от 4 години земеделците мечтаят за зима като тази

От повече от 4 години насам земеделците в област Добрич мечтаят за зима, като тазгодишната, а последните години са без сняг и с високи температури, културите не могат да влязат в състояние на покой, сподели пред Про Нюз Добрич проф. Иван Киряков, ръководител отдел „Селекция на зърнено-житни и бобови култури“ към Добруджанския земеделски институт – Генерал Тошево.

По думите му в почвата има достатъчно влага, която да послужи като воден запас през пролетните и летните месеци. „Това е добре не само зърнено-житните култури, а и за пролетните, включително и бобови култури, слънчоглед, царевица“, каза той.

В Добруджа валежите са достатъчно, но на годишно ниво не са равномерно разпределени, затова зимният запас на влага в почвата е много важен, посочва специалистът.

Зърнено-житните култури могат да издържат на ниски температури до минус 20 градуса, сочи биологията на растенията, но има няколко фактора. Първият е фазата, в която се развива растението. На второ място от значение е нивото на температурата, когато семената са се подготвяли да влязат в покой. Третият фактор е наличието или липсата на влага в почвата.

На моментна база данните на Добруджанския земеделски институт сочат, че няма опасност от замръзване, тъй като температурите не падат под минус 10 градуса, има достатъчно влага.

През миналата година доста от посевите са засети по-късно поради засушаването, но последвалия дъждовен период е дал възможност на пшеницата и ечемика да се развиват, растенията да влязат във фаза „братене“.

Въпреки плодородната земя в Добруджа, тя не е подходяща за отглеждане на етерично-маслени култури, като лавандулата, категоричен е проф. Киряков. Той посочи, че развитието на тази култура в региона е било стихийно.

Бумът на тази култура идва тук след като във Франция се появяват проблеми и се налага производителите да променят полетата си. Пазарът става благоприятен и започва нарастване на производството.

Фермерите във Франция обаче възстановяват производството си, а големите вложения в Добруджа водят нашите производители почти до загуба. Сега, при промяна на полетата с лавандула към друга култура няма да има проблеми, това показват и изследвания в тази посока, сочи проф. Иван Киряков.

“Стихийното производство не е много добро. Първо, земеделските производители не познават културата и не знаят как тя ще се развие. Второ, въвеждането на нови култури в Добруджа трябва да бъде много добре преценено с климатичните условия – валежите, ниски и високи температури, моменти на засушаване, почвата”, посочи ученият.

Като пример проф. Киряков посочи, че лавандулата изисква леки почви и затова нейното производство основно е съсредоточено около Казанлък, където почвите са коренно различни от тези в Добруджа.

Професорът не смята, че масовото субсидиране е правилно. Държавата трябва да обръща внимание дали продуктивността на културата в дадения район е добра. Също да не налага производителите да сеят култури чрез европейските субсидии, когато продукцията няма пазарна стойност в региона.

АВТОР: ПРЕСЛАВ НЕЙЧЕВ