Начало Политики и финансиране Споразумение с фермерите има, но протестите остават, а земеделците са разделени на...

Споразумение с фермерите има, но протестите остават, а земеделците са разделени на три

Земеделските производители ще получат помощи от държавата, като тя ще бъде съобразена с площта на стопанствата. Най-малките стопанства няма да трябва да доказват загуби за стопанската година, но това изискване ще важи за средните и големите. За това се разбраха в понеделник правителството и част от земеделците, които протестираха през последните дни, пише Свободна Европа.

Те подписаха официално споразумение, в което кабинетът се ангажира и със законови промени, които да бъдат приети през следващите месеци.

Това се случи, след като миналата седмица земеделците блокираха основни пътища и гранични пунктове. Те поискаха допълнителни финансови помощи от държавата заради войната в Украйна, както и законодателни промени с аргумента, че секторът изпитва сериозни трудности и е „в колапс“.

Подписването на споразумението обаче не слага край на протестите. По-рано земеделците се разделиха на две основни групи, като от втората поискаха и оставката на министър Кирил Вътев. В понеделник те казаха, че не са съгласни с договореното и ще продължат протестите си и през идните дни.

От НАЗ също информираха за постигнатото с прессъобщение. „Споразумение между фермерите и властта бе подписано на 12 февруари. То бе сключено между председателя на Българска аграрна камара (БАК) Костадин Костадинов, председателя на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Илия Проданов, министър-председателя акад. Николай Денков, министъра на земеделието и храните Кирил Вътев, изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“ Георги Тахов.

БАК и НАЗ предоставиха на своите членове проект на споразумението още при самото изготвяне на текста. Всяко регионално сдружение на НАЗ беше запознато предварително с предложеното от държавата и решението за подписването беше взето от всички сдружения на НАЗ.

Споразумението урежда финансовите параметри, а именно: сектор зърнопроизводство ще бъде подпомогнат при следната модулирана ставка: от 1-3000 дка – 20 лв/дка (10 лв. до 31 март и 10 лв. до 30 септември); от 3000 дка до 6000 дка – 10 лв/дка ( 5 лв. до 31 март и 5 лв. до 30 септември); от 6000 дка до 10000 дка – 5 лв/дка ( 2,5 лв. до 31 март и 2,5 лв. до 30 септември); стопанства над 10000 дка ще получат за първите си 10000 дка ставки. Следва да подчертаем, че НАЗ успя да се договори с властта малките производители да получат средствата без да е необходима от тяхна страна справка с отчетност на загуби през стопанската 2022-2023 г. Земеделски стопани с над 3000 дка ще трябва да предоставят справка, генерирана в СЕУ, с отразени данни за стопанската година по култури.

Важно уточнение е, че вторият транш до 30 септември ще се случи само при удължаване на регламента за помощта за Украйна, който към момента действа да 30 юни.

Втората част от споразумението касае инициирането на законодателни промени, целящи намаляване на административната тежест в земеделието, както и превръщането на напояването в един от основните приоритети. Законите, по които ще се направят реформи, са: Закон за собствеността и ползването на земеделски земи; Закон за арендата в земеделието; Закон за данъците върху доходите на физическите лица; Закон за корпоративното подоходно облагане; Закон за подпомагане на земеделските производители; Закон за кооперациите (за регламентиране на функциите на кооперативите в земеделието); Закон за водите; Закон за виното и спиртните напитки.

Документът урежда и създаването на два нови закона – Закон за аграрната камата и браншовите организации и Закон за веригата на доставки на земеделски продукти и храни.

В споразумението ще бъдат разписани и международните позиции на държавата по отношение на натиска по линия на зелената сделка, ясна позиция по дерогацията на ДЗЕС 6, 7, 8 за тази стопанска година и устояване на лицензионен режим при доставка на стоки от Украйна и трети страни“.

Друга част от земеделците се разграничи от подписалите това споразумение още миналата седмица. Още тогава те проведоха протестни акции и в дни, в които другите не протестираха, като казаха, че искат и оставката на министър Вътев.

В тази група попадат 26 организации, сред които Асоциацията на земеделските производители в България, оглавявана от бившия министър на земеделието Венцислав Върбанов, Асоциацията на млекопреработвателите в България, Националния съюз на градинарите в България. Те представят себе си като производители на „80% от млякото, 90% от зеленчуците, 30% от зърното, 100% от ориза и маслодайната роза“ в страната.

Тази група съобщи, че не приема конкретно предложението на кабинета секторите, различни от зърнопроизводители – например мляко, плодове и зеленчуци – да бъдат подпомогнати с общо 150 млн. лева. Вместо това те искат 432 млн. лева по украинската помощ и подпомагане от 20 лева на декар без ограничения от размера на стопанството.

В понеделник представители на правителството се срещнаха с три от организациите, които отхвърлят споразумението. Разбирателство обаче не беше постигнато.

От тази група казаха, че във вторник протестите им ще продължават и пред Министерския съвет в София, като остават и исканията им за оставка на Вътев.

„Протестите ще продължават и ще набират скорост, защото земеделските производители се чувстват предадени“, каза Венцислав Върбанов.